BOSTADSPOLITIK

VAL 2022 PARTIET På SKP:s hemsida kan du få en bild av hur Sveriges Kommunistiska Parti står i olika frågor under rubriken ”POLITIK A- Ö”. Det är förstås bara en snabb glimt du som läsare får, en kompass som pekar ut riktningen för en socialistisk politik. Inför valet 11 september kommer Riktpunkt att publicera de olika punkterna med några dagars mellanrum och hoppas att det ska inspirera till aktivitet och debatt. Du är alltid välkommen med frågor på kontaktformuläret som du hittar på vår hemsida. Idag fortsätter vi med temat ”Bostadspolitik”:

I nästan alla svenska kommuner uppger man att det saknas bostäder. Värst är situationen i storstäderna som varje år redovisar dramatiska siffror när det gäller bostadsbristen. Grundorsaken till problemet är enkel att förstå: det byggs helt enkelt för få bostäder. Om vi inte hade bott i ett kapitalistiskt samhälle, så hade problemet varit lätt att åtgärda. Då hede vi helt enkelt satt igång gigantiska bostadsbyggnadsprogram och byggt bort bostadsbristen med billiga och bra bostäder.

I dagens Sverige ser det dock inte ut på det sättet. De stora byggföretagen är intimt sammanflätade med de svenska storbankerna och båda två tjänar på att upprätthålla bostadsbristen. Genom den kan de hålla uppe priserna och därmed tvingar de även vanliga människor att ta miljoner i lån. Av bankernas årliga vinst på 100 miljarder kronor är en mycket stor del kommen från just bostadslånen.

Sveriges Kommunistiska Parti kämpar för att alla ska kunna bo tryggt, i en fräsch ocj fin lägenhet me dlåg hyra, som bara är en bråkdel av dagens hyror. Vi kämpar för omfattande nybyggnationer så att ingen ska stå utan bostad och så att ungdomae inte tvingas bo kvar hemma eftersom det saknas bostäder att flytta till. Allt dett afinns det got om penagr för: de finns i de hundratals miljarder kronor som storkapitalet hittills tjänat på bostadsbristen och utpressningen av folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.