Hundratals döda efter gängkrig i Haiti

UTRIKES Under en vecka i mitten av juli dog uppemot 500 personer i den haitiska huvudstaden Port-au-Prince på grund av gängkrig. Dessutom har fler än 3 000 personer flytt från området, rapporterar FN, som levererar både mat och vatten till behövande i området.

I stadsdelen Cité Soleil, som på svenska blir Solstaden, bor långt över 200 000 människor på en yta nästan exakt lika stor som Solna. Förhållandena är miserabla och fattigdomen är ofta extrem. Här frodas inte bara fattigdomen och sjukdomar, utan också kriminaliteten. Ofta har polisen inte kunnat ta hand om den och i efterdyningarna av jordbävningen 2010 uppmanade polisen befolkningen att bekämpa kriminaliteten själva.

Under sommaren har situationen i stadsdelen eskalerat och i början av juli utbröt ett gängkrig mellan gängen G9 och G-Pèp. Detta har inte bara resulterat i 471 människors död, utan i att över 3 000 människor behövt fly området och i att över 140 hus har bränts ner.

De senaste två åren har gängen expanderat utanför slummen och sedan mordet på den haitiska presidenten Jovenel Moise under förra året har situationen eskalerat ytterligare.

Utländska interventioner

Den haitiska historien är kantad av blod och fattigdom och sedan landets grundande har imperialismen sugit it landet.

Sedan den haitiska revolutionen, då landet efter en slavrevolt bröt sig fritt från Frankrike, har det haitiska folket tvingats utstå både fattigdom, diktatur och militära interventioner. Som pris för sin självständighet tvingades landet betala skadestånd till Frankrike. Dessa betalningar gjorde man i 122 år, tills 1947.

Landet har också upplevt upprepade ockupationer och interventioner. Under ungefär 20 år under 1900-talets första hälft ockuperades landet av US-amerikanska trupper och USA har flera gånger skickat soldater för att blanda sig i landets inre angelägenheter.

Senast 2004 ingrep USA tillsammans med Brasilien och Chile för att få bort presidenten Aristide. Denna hade tidigare krävt att Frankrike skulle återbetala den skuld som Haiti betalat, vilket fick Frankrike att se rött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.