Miljökris i Australien

KLIMAT Australien släpper en nationell miljörapport ungefär vart femte år sedan 1995 . Efter den senaste rapporten 2017 har man väntat på en ny rapport, och nu har den kommit – samt slagit ner som en bomb.

Rapporten, State of the Environment 2021, drar slutsatsen att tillståndet för miljön i Australien är mycket illa. Orsakerna är klimatförändringar, förlust av livsmiljöer, invasiva arter, gruvdrift och föroreningar. Nitton av landets ekosystem är exempelvis på gränsen till kollaps och fler däggdjursarter har dött ut i Australien än på någon annan kontinent.

Rapporten konstaterar bland annat att klimatförändringarna nu påverkar ekosystemen på hittills okända sätt, och de senaste fem åren har extrema händelser som översvämningar, torka, skogsbränder, stormar och värmeböljor påverkat alla delar av Australien.

Australiens djurliv skakades exempelvis svårt av de allvarliga skogsbränderna 2019-2020, och man uppskattar att nästan tre miljarder djur kan ha dött eller trängts ut från sina habitat. Särskilt koalan påverkades starkt, och är nu en av 200 djur- och växtarter med uppgraderade hot sedan den förra rapporten. Många av dessa arter är unika för Australien.

Australiens miljöminister förklarade sig vara chockad över miljörapporten, men betonade samtidigt att den nya Labor-regeringen kommer att tillåta nya kolgruvor och inte heller kommer man att höja målsättningarna för utsläppsminskning 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.