Maneterna kan ödelägga världens hav

KLIMAT Israel har problem med maneter som förökar sig i det allt varmare vattnet i havet, får vi just nu veta. De avskräcker turister – vilket förmodligen är orsaken till att de här nässeldjuren hamnar i rubrikerna – men de fastnar också i fiskenät och täpper till avsaltningsanläggningar som förser landet med dricksvatten.

Det här problemet är inte begränsat till Israel, och inte heller är det nytt. Ökningen av maneter i världens hav har pågått en tid, och man hittar forskning och varningar redan för tio år sedan.

Den dramatiska ökningen av antalet maneter i haven beror på höjda vattentemperaturer, överfiskning och jordbrukets övergödande effekter på haven. Nu visar också forskare från Virginia Institute of Marine Science att manetexplosionen har en annan och allvarlig effekt – nämligen att maneterna pumpar in så mycket koldioxid att haven inte kan klara av det.

Maneterna producerar stora mängder koldioxid när de dör, och de marina bakterier som brukar ta hand om olika kemikalier från t.ex. döda fiskar och återföra dem till näringskedjan orkar inte med belastningen. Koldioxidhalterna är ju dessutom redan höjda av människans utsläpp, och resultatet av det hela är att haven har försurats. Manetökningen kan i värsta fall leda till att de marina ekosystemen slås ut helt och haven blir öde, tomma på liv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.