Kamp mot kapitalismen och NATO i hälsningstal från SKP

PARTIET Winnie Svendsen som är ordförande för SKP i Malmö har i sommar haft anledning att rikta sig till två av våra systerpartier med hälsningar från Sveriges Kommunistiska Parti. Det gäller dels Chiles Kommunistsika Parti som firade 110-årsjubileum och dels danska KPiD som höll sin 13:e kongress.

I talet till de chilenska kamraterna sade Winnie bland annat ”Ni ska veta att vi är tillsammans i kampen mot kapitalismen som i alla dess formar plågar världen” och påminde om att nyliberalismen i Chile farit hårt fram i förtrycket av befolkningen. Hon betonade att partiet spelat en mycket viktig roll i arbetarklassens och vanliga människors kamp och sade också att Chiles KP nu står inför utmaningen att göra sig kända i ett samhälle i ett samhälle där individualismen är markant och svår att bekämpa – en utmaning som de delar med SKP i Sverige.

Winnies hälsning till de danska kamraterna betonade vikten av att stärka det nordiska samarbetet inom den kommunistiska rörelsen, eftersom vi har samma kamp och samma villkor, där vi kämpar för bättre villkor inom vårdsektorn, skolan och arbetet,  mot bostadsbrist och miljöproblem. Hon framhävde också att vi står tillsammans mot NATO:s militärallians.

När det gäller det svenska valet i september tryckte Malmö-ordföranden på att vi aldrig kan rösta bort kapitalismen i dess eget parlament. Däremot kan vi kan använda valrörelsen som en plattform för att komma ut med vår politik och göra den känd. Hon avslutade med något vi aldrig får glömma för att inte falla i parlamentarismens fälla: ”Det enda reella valet vi har är att bygga upp folkets styrka, bygga upp arbetarklassens egna organisationer för att genom handling göra kapitalismen till historia”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.