Oljeborrning i Kongos regnskog

KLIMAT ”Vår prioritet är inte att rädda planeten”, sa Demokratiska Republiken Kongos ledande representant i klimatfrågor, Tosi Mpanu Mpanu nyligen. Det kapitalistiska systemets otroliga nonchalans och kriminella likgiltighet för människors väl och ve står därmed i öppen dager. Liksom dumheten hos dess representanter, frestas man tillägga.

Vad det hela handlar om är att landet nu friger stora landområden för oljeborrning i världens näst största regnskog, där den som bjuder högst får utvinningsrättigheterna. Mpanu menar att avkastningen från detta ska komma de fattiga i landet till godo och få fart på ekonomisk tillväxt – något som kan ifrågasättas, men som även om det stämde i slutändan kommer att drabba den fattiga befolkningen med klimatkriser orsakade av avskogning, ekosystemskollaps och global uppvärmning.

De utauktionerade områdena ligger delvis i nationalparken Virunga som har hög biodiversitet. Många arter kommer att påverkas omedelbart, inte minst de hotade bergsgorillorna.

DR Kongo deltog i Cop26, FN:s klimatkonferens och skrev där under en överenskommelse om att skydda regnskogen i tio år framåt. Vad som händer nu visar med all önskvärd tydlighet vad sådana löften är värda när profiten hägrar vid horisonten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.