Dödliga översvämningar i Kentucky

UTRIKES De senaste dygnen har enorma mängder regn fallit i östra Kentucky. Resultatet är stora översvämningar som hittills har lett till uppemot 30 döda. De närmaste dagarna väntas ännu mer regn falla över samma områden, som också hör till de fattigaste i hela USA.

Områdena i östra Kentucky hör till de fattigaste i hela USA. I stort sett hela östra delstaten är vad man i USA kallar persistent poverty countiesvilket på svenska blir län med envis fattigdom. Det envisa består i att över 20 procent av befolkningen i dessa län har varit under fattigdomsgränsen sedan 1980. Arbetslösheten är hög, utbildningsnivån är låg och inkomsten är i många fall mindre än hälften av medianinkomsten i hela landet.

Bakgrunden är densamma som på många andra ställen – avindustrialisering. Kolgruvorna stängde på 80-talet och människor erbjöds inga alternativ. Sedan dess har fattigdomen grasserat.

Nu är stora delar av dessa områden under vatten och dödssiffrorna väntas stiga ännu mer, dels eftersom nya regn väntas under måndagsmorgonen men också eftersom nya lik hittas hela tiden, vilket gör att dödssiffrorna stiger.

Så sent som i december förra året upplevde de västra delarna av Kentucky den värsta tornadon i historien och 79 personer miste livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.