Är V verkligen mot NATO?

VAL 2022- KRÖNIKA Det lilla jag ser och läser i partiernas valprogram är att alla partierna slåss om att säkerställa de rikas privilegier. De vill försäkra borgarklassen att de kan bäst tjäna dess intresse. Alla är för NATO. Men V då? Är de inte annorlunda? 

Man kan tro det – men vad de gör är att vädja till kapitalisterna att bli snällare, så att det blir som för 30 år sedan. Och att vädja till sossarna att i sin tur bli mera ”vänster”, sådär som de var för 30 år sedan för att skapa ett mer jämlikt samhälle än vad vi har idag.

Det man vill dölja är att borgarklassen i Sverige, tillsammans med växelvis sossarna och borgarna, redan för länge sedan hade stakat ut vägen som skulle leda till ett av de mest ojämlika samhällena i världen. De väntade bara på det rätta tillfället.

Har V missat att Sverige sökt NATO-medlemskap?

Men tillbaka till NATO- frågan. Vänsterpartiet är emot säger de, eftersom NATO har kärnvapen och Sverige ska förbli neutralt osv. Jag läste V:s valplattform som är ungefär 16 sidor. Jag läste den på lätt svenska också, i fall jag hade missat nåt. På sidan 15 står det: ”Därför är Vänsterpartiet motståndare till Sveriges allt djupare militära samarbete med NATO och EU, och vi är det enda riksdagspartiet som konsekvent värnar och vill återupprätta svensk alliansfrihet. Vänsterpartiet vill att Sverige river upp värdlandsavtalet med NATO. I en rättvis värld måste den globala ojämlikheten kraftigt minskas”.

Om jag fattar rätt har inte V förstått att Sverige har fattat beslut om att söka och dessutom redan sökt medlemskap i NATO? Sveriges borgarklass tycker att det är NATO som bäst kan skydda och försvara de svenska monopolens intresse. Borgarklassen i Sverige vill dessutom delta i den omgruppering och omfördelning av resurser mellan olika länder som just nu sker  över hela världen. Vart man än tittar runt i världen är det lätt att förstå att rivaliteten mellan olika imperialistiska centra har ökat. Ukrainas folk lider just nu av konsekvenser av ett krig som två imperialistiska läger – dvs. EU-NATO-krafterna och Ryssland – har ställt till. På andra sidan världen förbereds ett annat krig kring Taiwan, där Kina och USA står emot varandra. Afghanistans, Libyens, Iraks och Syriens folk lider fortfarande av de imperialistiska konflikterna. En ny front har skapats i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien och Irak, där Turkiet vill ockupera områden som kurderna och USA kontrollerar.

Ingen folkomröstning – ingen diskussion om NATO

Under dessa omständigheter hoppas den svenska borgarklassen och de borgerliga partierna att få skydd av NATO. Man övervägde hur det hela skulle gå till. Skulle man anordna en folkomröstning i NATO-frågan? Det hör ju till den demokratiska traditionen att folk ska säga sitt. Men man var inte så säker att det svenska folket skulle rösta för NATO.

Man hade dessutom erfarenheten av folkomröstningen om euron i bakgrunden. Man ville inte uppleva samma sak igen. Men det som man egentligen verkligen ville slippa var diskussionen om NATO. Om NATO:s blodiga historia som fortsätter i våra dagar. Det som Jugoslaviens, Libyens, Afghanistans och andra folk har fått erfara. Om NATO:s inblandning i andra länders inrikespolitik som i fallet med konflikten mellan Grekland och Turkiet, och inte minst i Cyperns fall där en NATO-medlem fortfarande ockuperar 40% av landets territorium. Man ville slippa en sådan sorglig och farlig diskussion. En diskussion som kanske skulle övertyga fler och fler om att NATO är en imperialistisk allians som skapar krig, elände, katastrofer, fattigdom och flykt. En diskussion som inte bara har med Sveriges ökända neutralitet att göra – en neutralitet som aldrig har funnits. Som inte har att göra med att NATO har kärnvapen, precis som om de konventionella vapnen inte sprider död och katastrof.

V:s valplattformen är uppdaterad den 4 augusti. Den är inte så gammal. Kan de ha missat ett så stort beslut som har så stor påverkan på Sveriges utrikespolitik, men också inrikespolitik? Är det så att V-ledningen gömmer huvudet i sanden? Deras påtänkta regeringspartner har lett Sverige in i NATO. Vill de nu i sin tur inte nämna NATO för att underlätta ett samarbete?

Socialister ska inte kasta bort sin röst på Vänsterpartiet!

Men politik bygger inte på gissningar. Min slutsats är att V inte är emot NATO. V ser inte NATO som en imperialistisk maskin där Sverige blir en beståndsdel och håller sig tyst. V pratar inte längre om folkomröstning. Man anpassar sin taktik efter sina potentiella bundsförvanter som vanligt. Därför är det viktigt att de människor som tror på socialismen och ett jämlikt samhälle inte kastar bort sin röst på V.

SKP är det enda partiet som ser hela bilden och NATO:s imperialistiska karaktär. Det enda partiet som konsekvent är emot imperialismen i sin kamp för socialismen. De som ser sig själva som vänstermänniskor ska stödja SKP och dess valkamp.

 

Panos Alepliotis

 

 

En tanke på “Är V verkligen mot NATO?

  1. Litar inte på V i Natofrågan. Inte efter att V gav sitt stöd åt Sveriges insats i L kriget mot Libyen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.