150 000 teodlare strejkar i Bangladesh

UTRIKES Arbetare på 232 olika teplantager i Bangladesh strejkar för högre lön och bättre arbetsvillkor.

I nuläget tjänar teplantagearbetare 120 taka (motsvarande 12 svenska kronor) per dag. Denna lön är inte tillräcklig för att täcka kostnaden för mat och andra vardagliga nödvändigheter.

Forskare har bekräftat att teplantagearbetare, särskilt i de mest avlägsna delarna av landet, systematiskt har utnyttjats av plantageägare i årtionden. Enligt en undersökning från Bangladeshs statistikbyrå lever 74% teodlare i landet i fattigdom. Under de senaste åren har levnadsvillkoren bara försämrats.

”Priserna på vardagliga förnödenheter har ökats. Vi kan inte köpa två kilogram ris med de 117-120 taka vi får per dag. Hur ska vi överleva? Vi strejkar för att vår lön ska höjas,” förklarade Sangkor Kairi, en deltagare i teodlarstrejken.

Strejkande teodlare begär att lönerna ska höjas från 120 taka per dag till 300 taka per dag (motsvarande 30 svenska kronor). Däremot erbjuder plantageägare en lönehöjning på bara 20 taka, till 140 taka per dag. För svältande teodlare och fackföreningar som representerar dem är dessa förslag förolämpande och otillfredsställande.

Den 9 augusti började tusentals teodlare att vägra arbeta och gå ut på gatorna för att protestera mot otillräckliga löner. Redan den 13 augusti hade mer än 150 000 teodlare anslutit sig till strejken.

Varje år exporterar Bangladesh mer än 100 miljoner kilogram te. Det uppskattas att ungefär en halv miljon människor arbetar inom teodlingsindustri i landet.

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.