Kurdisk socialdemokrat hotas av utvisning till Turkiet

UTRIKES Representanter för Sverige, Finland och Turkiet ska träffas ”i närtid” för att diskutera Sveriges och Finlands NATO-medlemskap meddelar UD:s presstjänst. Därför är det naturligtvis ingen slump att Znar Bozkurt greps den 19 augusti, då han är en av de kurder som SÄPO anser som ett hot. Martin Shibbye rapporterar på Blankspot att Znar lämnade Turkiet för 8 år sedan, men att Migrationsverket beslutade att utvisa honom  på hösten 2021. Han greps efter att ha levat på flykt i Sverige.

Znar är öppet homosexuell och har varit aktiv i det kurdiska socialdemokratiska partiet HDP, vilket gjorde honom till en måltavla för den turkiska regimen. SÄPO menar dock att han har kopplingar till PKK som klassas som terrorister av Turkiet. Det är han inte ensam om – hundratals kurder anses vara i kontakt med terroriströrelser på oklara grunder som SÄPO inte delar med sig av, annat än till ett fåtal personer på Migrationsverket.

Dagens ETC har skrivit om dessa kurdutlämningar där det handlar om kurder som haft ett politiskt engagemang inom partier eller organisationer som arbetar för kurders rättigheter i länderna de kommer från. I samtliga fall förordar SÄPO att ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd avslås av ”säkerhetsskäl”.

Bozkurts fall har överklagats till Europadomstolen där prövning pågår – ändå arresteras han och sätts i förvar, lägligt just före mötet med Turkiet där det ska diskuteras hur Sverige lever upp till de krav som ställdes av Erdogan. Znar Bozkurt är inte med på Turkiets namnlista över personer som ska utlämnas, men hans fall har fått medial uppmärksamhet i Turkiet, och det är mycket möjligt att gripandet beror på detta. Själv säger han att han hotas av uppemot 7 år i fängelse och tortyr om beslutet om utvisningen verkställs.

Det är inte lösa farhågor, de senaste åren har exempelvis Amnesty International och Stockholm center for freedom rapporterat om tortyrfall i Turkiet. Att utlämna människor till länder som använder sig av systematisk tortyr strider mot svensk lag och internationella konventioner som Sverige har skrivit under.

Människor som kämpat för frihet och demokrati i organisationer som borde vara de svenska socialdemokraternas allierade grips alltså och utvisas till ett ovisst öde för att Sverige ska få komma med i mördarorganisationen NATO. Bättre kan man inte illustrera socialdemokratins totala svek mot allt vad internationell solidaritet heter och deras utförslöpa in i de imperialistiska krigen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.