Vardagshjältar som förhindrade rasistiskt mord hyllas

INRIKES Den 3 juli i år knuffades en man ned på tunnelbanespåren i Hökarängen av en kvinna. Det visade sig senare att kvinnan förklarade sin handling med rasistiska motiv. Nu har Aftonbladet lyft det rådiga ingripandet från andra människor på perrongen. De räddade mannens liv genom att stoppa det inkommande tåget och kunde gripa kvinnan i väntan på polisen.

Givetvis är de som ingrep ”vardagshjältar” och förtjänar verkligen att hyllas. Vad man dock inte får glömma är att ett samhälle med ständig vardagsrasism, där myndigheter söker efter papperslösa flyktingar som ska utvisas och där den politiska retoriken handlar om hur hårt man ska stänga gränserna, driver fram den här typen av situationer. Steget minskar innan människor som av något skäl saknar empati och omdöme låter det gå ut över dem som de uppfattar att samhället marginaliserar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.