Socialdemokraternas generalplan för en konkurrrenskraftig industri

VAL 2022 – INRIKES Nu vill Socialdemokraterna öka elproduktionen. Den plan som läggs fram ska innebära billigare el för vanligt folk men också ”klara klimatet och skapa jobb”, allt enligt finansminister Mikael Damberg (S) som nyligen presenterade det hela i form av en generalplan med lite oklara förtecken, som tar upp både elpriserna, hållbarheten, miljön och industrins konkurrenskraft.

På en pressträff i lördags  talades det bland annat om att havsbaserad vindkraft ska byggas ut, och att kärnkraften ska ingå i den svenska ”energimixen” – den ska värnas, eftersom socialdemokraterna är teknikoptimistiska, hette det. Det ska utformas ett stöd för storskalig produktion av biodrivmedel, fler solceller på offentliga och kommersiella byggnader ska installeras. Och det ska satsas på den svenska produktion av vätgas. Tillståndprocesseran för att bygga ut elnätet ska förkortas, och områdesindelningen för elpris ses över.

Som slutkläm på presskonferensen tyckte Damberg att Sverige befinner sig i en krigsekonomi och ska bryta energiberoendet av både Putin och oljeschejkerna.

När man tittar på en mera detaljerad beskrivning av de tio punkterna i planen ser man dock att det först handlar om klassisk överbudspolitik inför valet. Ett högkostnadsskydd för el på 60 miljarder kronor (dubbelt så mycket som Moderaterna föreslår, minsann) där hälften går till hushållen utlovas. Därefter avverkas i rask takt vindkraften, snabb och krångelfri elnätsutbyggnad, kärnkraften och andra fossilfria energislag.

En klimatomställning för industriproduktion

Det som är målet med det hela beskrivs som en klimatomställning, där Sverige ska vara ledande. Industrin ska bli grön och skapa tusentals jobb i hela landet. Det ska produceras fossilfritt stål, moderna elbilar och batterier, och detta ska ordagrant ”släppa lös kraften i svensk industri”. För att det här ska kunna ske måste alltså mer el produceras och alla energislag utnyttjas, och då förstår man snart att hushållen får lite billigare el som en följd av det produktionsmässiga och profitgenererande ståhejet.

Det är inget fel grundläggande på så kallad miljövänlig teknik. Rätt använd är den ett framsteg för ett hållbart samhälle. Problemet är bara de tusentals jobben som ska skapas inom industrin, det utlovande superlyftet av svensk produktion som ska bli ledande med hjälp av den gröna tekniken, en industri där produktionen ständigt varvas upp i konkurrens med utländska producenter.

Det fossilfria stålet, elbilarna och batterierna behöver fortsatt att enorma mängder råvaror utvinns och utplundringen av världens resurser måste därför fortsätta. Den gröna energin som ska driva alltsammans må vara bättre än sin fossila motsvarighet, men inte heller den kan inte bära en ständigt ökande produktion och profit utan att ge negativa miljöeffekter. Vi behöver bara nämna hanteringen av kasserade vindkraftspropellrar, vindkraftverkens påverkan av endera havsströmmar eller naturområden på land, import av litium (till batterier) som utvinns under människo- och miljöfarliga förhållanden, elbilarna som kräver fortsatt utbyggnad av vägnätets infrastruktur, och vi skulle kunna fortsätta…

Socialdemokraternas generalplan för miljön skulle därmed hellre kunna kallas en generalplan för den svenska kapitalismen och hur den ska tillskansa sig en ”miljönisch”. För att få folket med på tåget lovas bidrag till den dyra elen (men inga krafttag mot företagen som tar ut hutlösa priser), rättvisare fördelning av de höga elpriserna (där den arbetande befolkningens pengar omfördelas), jobb (inom industrin, fast vård och skola skriker efter mer folk), hållbarhet (fast bara lite, eftersom det inte pratas om bättre kollektivtrafik, järnvägstransporter, närproducerad mat eller jobb på orten där man bor). Man är försiktig med att prata för mycket om kärnkraften, eftersom den trots allt skrämmer folk – istället skrämmer man med prat om krigsekonomi, så att kärnkraften sväljs i blotta förskräckelsen.

Vi säger nej till kapitalismen, vare sig den kallar sig blå, brun eller grön. En verklig generalplan för miljön kan bara upprättas i samband med en socialistisk planekonomi! Stärk SKP med din röst för ett hållbart Sverige den 11 september.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.