Världens floder torrlagda – historiskt låg vattennivå

KLIMAT Klimatkrisen har nått ett stadium där det är svårt att bortförklara extrema väderhändelser och det blir allt tydligare att mänskligheten är på väg mot katastrofscenarier om inga genomgripande åtgärder vidtas. Just nu står de uttorkade floderna i centrum för klimatdiskussionen.

Omfattningen av den rådande torkan är skrämmande. I en serie bilder som jämför 2020 och 2022 visar CNN de dramatiska förändringarna i flodernas vattenstånd över hela värden. I Loirefloden i Frankrike öppnas dammarna för att det ska finnas kylvatten till sex kärnkraftverk längs floden. Restriktioner för bevattning av jordbruk är på plats, skörden blir inte av, och på sina håll har man problem med att få fram dricksvatten. På floden Rhen i Tyskland, en viktig transportled, måste transportpråmarna lastas om och manövrera mellan uppstickande hinder. Samtidigt varnas nu för skyfall som den uttorkade marken inte kan absorbera och som skapar översvämningar. Po i Italien har förvandlats till en bäck och undantagstillstånd råder i fem regioner, samtidigt som över hundra städer har börjat ransonera vatten och vattenkraften går på knäna .

Andrea Toreti, forskare på Europakommissionens gemensamma forskningscentrum menar att det kan vara den värsta torkan på 500 år i Europa  och varnar för att krisen kommer att fortsätta de kommande månaderna. 

Naturligtvis är inte bara Europa drabbat. I mellanöstern är exempelvis Jordanfloden just nu bara en rännil och i Kina har Yangtzefloden låga nivåer på grund av värmeböljan mitt i vad som borde vara regnsäsongen. 

Det är talande att uppmärksamheten på problem som funnits  länge kommer först när viktig jordbruksproduktion hotas, när transportlederna för industri och konsumtionsvaror inte fungerar och vatten- och energiförsörjning krisar. Först när skiten hotar profiten riktas strålkastarljuset mot det kapitalistiska systemets oförmåga att lösa miljöproblemen.

 

3 tankar på “Världens floder torrlagda – historiskt låg vattennivå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.