Massdöd bland havets organismer

KLIMAT Riktpunkt har nyligen rapporterat om det låga vattenståndet i världens floder, orsakat av sommarens värmeböljor. Men värmeböljorna har inte bara orsakat torka, utan också höjt vattentemperturen i Medelhavet. I östra delen ligger den mellan 3 och 5 grader över det normala på flera håll.

Läget är allra värst längs kusten från Turkiet i norr till Egypten i söder och har orsakat vad som kallas MME, Mass Mortality Events, där organismer dött i en massdöd längs med tusentals kilometer kust, rapporterar en forskargrupp. Det är en situation som också kommer att drabba resten av Medelhavet inom en inte alltför lång tid om inget görs. Haven har hittills fungerat som en koldioxidsänka för mängder av den växthusgas som släppts ut i atmosfären. Men om plankton dör i haven, försvinner naturligtvis den möjligheten och mänskligheten står inför en snabbt accelererande klimatkris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.