Torkan över Afrikas horn drabbar människor och miljö

KLIMAT Den långvariga och ännu pågående torkan över det område som kallas Afrikas horn – området vid Afrikas östra spets dit Somalia, Eritrea, Djibouti och delar av Etiopien och Kenya hör – har lett till att omkring 18 miljoner människor lider brist på livsmedel.

Människor måste migrera för att deras boskap ska ha en chans att hitta vatten och bete, eftersom gräsmarker har förstörts och flodbäddarna ligger torra. De undernärda människorna får dessutom längre till sjukvård på grund av migrationen, vilket drabbat gravida kvinnor extra hårt med ökade risker för mor och barn både under graviditet och förlossningar.

Men inte bara människorna, utan hela ekosystemet lider. Hundratals stora djur, som exempelvis elefanter och gnuer, har dött.

Extrema klimathändelser  blir allt vanligare till följd av den globala uppvärmningen, och konsekvenserna av kapitalets rovdrift på både människor och miljö drabbar världens fattigaste områden hårdast.

2 tankar på “Torkan över Afrikas horn drabbar människor och miljö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.