Ny rapport: bostadsrättsavgifterna behöver öka med 40 procent

INRIKES Bostadsrätter behöver höja sina avgifter med i genomsnitt mer än 40 procent, sägs det i en rapport från fastighetsbolaget Nabo.

Nabo har gått igenom ekonomin hos 2 000 bostadsrättsföreningar och kommit fram till att dessa har haft alltför låga avgifter under alltför lång tid. Det medförde att föreningarna inte kunde spara till underhåll och andra framtida utlägg. I nuläget är det ännu svårare att spara, något som kan leda till ökad belåning för en förening – tills bankerna säger ifrån. Då hotar konkurs för föreningen.

De avgiftshöjningar som genomförts nu är för små säger Jonas Gustavssson på Nabo, de borde ligga på omkring 40 procent istället för runt snittet 3,6 procent, om föreningen ska kunna klara sina utgifter.

Vissa brf har dock redan varit tvungna att ta till storsläggan för att rädda ekonomin. I skånska Kävlinge har en förening höjt avgiften med hela 60 procent, eftersom kommunen tackade nej till fjärrvärme år 2017. Priset på gasen som används för uppvärmning steg brant och nu får de boende betala för försumligheten.

En tanke på “Ny rapport: bostadsrättsavgifterna behöver öka med 40 procent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.