Hårdare för hushåll att klara bostadsekonomin

INRIKES Tumskruvarna dras åt. Hushåll som redan idag har det svårt att få ekonomin att gå ihop kommer att drabbas ännu hårdare. Idag står många människor i den hopplösa situationen att de måste välja mellan att ta enorma lån med dyra räntor för att kunna köpa en bostad, eller betala fullständigt skandalösa hyror i det som med grov lögnaktighet betecknas som ”allmännyttan”.

Naturligtvis är det faktum att människor tvingas köpa bostäder de egentligen inte har råd med, eller att de tvingas betala tiotusentals kronor för små dyra hyreslägenheter, ett sätt att vältra över samhällsansvar och samhälleliga kostnader på det arbetande folket, samtidigt som byggföretagen och bankerna gör stora vinster.  I vilken knipa människan än sitter så betalar hen alldeles för mycket för något som borde vara en självklarhet: tak över huvudet. I dagarna kom en utredning som visar att många bostadsrättsföreningar riskerar att bankerna ska dra in lånemöjligheterna. I annat fall krävs det avgiftshöjningar på summor man knappt kan fatta: 40 procent i snitt. En ”hyra” på 8000 kronor blir då plötsligt 11 200, och då tillkommer den enskilda familjens låneamorteringar och ränta ner i bankprofitörernas ficka. 

Dessutom byggs det också allt mindre och prognoserna säger att den minskade tillgången på bostäder kommer att drabba både de hutlöst dyra hyreslägenheterna och bostadsrätterna. Männniskors möjligheter att hitta ett boende och finansiera det blir därmed ännu mer begränsade. Man undrar om målet är att folk ska bo i tält och under broar fortsättningsvis?

I det läget sviker moderaterna ett vallöfte som lockade många: ett stopp på amorteringskraven på lån. Människor skulle kunna få ett litet andrum genom att bara betala räntan, så att den månatliga ekonomin går ihop. Det blir inget av med det, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman, eftersom man måste se till ekonomin som helhet. Med det menas uppenbarligen bankernas profiter, för t.ex. SEB rapporterar om ett rejält vinstlyft under dyrtiderna.

Då ska man ändå ha klart för sig att en paus i amorteringarna på lån inte handlar om något annat än att skjuta familjeekonomins kollaps på framtiden och i slutändan betala en större räntesumma till blodsugarna – men inte ens detta lilla andrum kan regeringen gå med på. 

Vi föreslår därför en lika radikal som enkel lösning: avskaffa bygg- och bankprofitörerna och bygg de bostäder som behövs. Se sedan till att de alla blir bra, funktionella hyresrätter med en rimlig hyra. 

2 tankar på “Hårdare för hushåll att klara bostadsekonomin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.