Svält på Afrikas horn, men Sverige minskar biståndet

KLIMAT, UTRIKES Den förödande torkan överAfrikas horn, som Riktpunkt tidigare rapporterat om, har pågått i fyra år och människor, boskap och vilda djur svälter – samtidigt som Sverige drar ned på biståndet.

Det väderfenomen som orsakat torkan kallas La Niña. Under La Niña-perioden blir havets yttemperatur lägre än normalt över de ekvatornära delarna av östra Stilla havet, eftersom starka vindar blåser bort varmt ytvatten bort från Sydamerika i riktning västerut samtidigt som kallt vatten kommer upp till ytan där. För Afrikas del betyder det  mera regn i Sydafrika och ett torrare klimat över östra Ekvatorialafrika. Väderfenomenet har funnits i årtusenden, och är den ena halvan av en växling mellan La Niña och El Niño – där den sistnämnda står för varma yttemperaturer i centrala Stilla havet, med bland annat mindre regn i Indien som följd. Växlingarna blir allt kraftfullare på grund av den globala uppvärmningen.

Svält – men Sverige minskar biståndet

I det katastrofala läge som drabbar människorna i Kenya, Somalia och Etiopien är den extrema torkan en del: den förutan finns också en ekonomisk kris av vanligt kapitalistiskt slag med infllation och stigande matpriser. I det läget har Sverige dragit ner på stödet till flera av FN:s katastroforgan, rapporterar webbplatsen Klimatgranskaren.  20 miljoner barn hotas av hunger och sjukdomar enligt FN:s barnfond UNICEF som rapporterade detta strax före jul.  Varje dag svälter många männsikor ihjäl, och situationen riskerar att bli värre under 2023, skriver hjälporganisationen IRC.

Samtidigt har den svenska regeringen, mitt under pågående hungerkris, beslutat att skära ned anslagen till ett antal FN-organ som hjälper de mest utsatta. Exempelvis får Livsmedelsorganet WFP ett minskat stöd på 47 miljoner kronor jämfört med 2002, och FN:s fond för katastrofbistånd (CERF) får nedskärningar på 36 miljoner. Även bidragen till FN:s flyktingorgan (UNHCR) skärs ned, liksom de klimatfonder som ska hjälpa de fattigaste länderna att ställa om och och anpassa sig till framtida klimatkatastrofer.

Arter dör ut

I nuläget riskerar också sällsynta djurarter att helt utrotas – elefanter, giraffer och zebror dör i drivor på Afrikas horn, eller försvagas så mycket att de kommer att dö långt framöver även om regnet skulle komma i  vår. Hela 22 provinser i Kenya är påverkade, med en utbredning som motsvarar ungefär halva Sveriges yta. För att människorna ska överleva har också tjuvjakten ökat, och köttet säljs till städerna för att få inkomster.  Allan Carlson på Världsnaturfonden WWF menar att vi betraktar det artutdöende som klimatförändringarna skapat i realtid, och att det går fruktansvärt fort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.