Climate endgame – när vi slukas av katastrofen

VAL 2022 – KLIMAT Ibland kan det kännas trögt och lite sorgligt att skriva om deprimerande klimatnyheter – det är som om ingen riktigt vågar ta till sig vidden av de förändringar och katastrofer som väntar, utan man bläddrar förbi, skrollar vidare och tänker på nåt annat. För hur ska man annars orka? Kan ens en rapport om slutscenerna i en klimatkatastrof få människor att reagera? Climate endgame kallar forskarna det, och det är inte lösa spekulationer…

Uppenbarligen har allt klimatsnack från riksdagspartierna ingen effekt, alla klimatmärkningar på produkter vi köper betyder inte ett skvatt och det en enskild person kan göra är så marginellt att det känns värdelöst för många. Det logiska tankesteget, att det här samhället inte förmår komma till rätta med klimatkrisen och att vi därför måste bygga upp ett helt nytt samhälle, känns så oerhört stort för många att man inte ens snuddar vid det med tanken. Risken är emellertid att vi lär få ett helt annat samhälle också om vi inte gör någonting, och därifrån kan det bli nästan omöjligt att återskapa någon sorts fungerande samhälle och kultur.

När man alltså nu läser att en grupp forskare menar att vi inte tagit på tillräckligt allvar de risker för total kollaps som finns, om den globala uppvärmningen överstiger tre grader känns det som ytterligare en sån här nyhet som snabbt glöms bort. Men vi har inget val – vi måste orka höra om risken för ett scenario där mer än tio procent av mänskligheten utplånas och de som överlever får vänja sig vid en värld som inte går att känna igen.

Historiskt sett har klimatförändringar varit en del av den cocktail som fått civilisationer på fall, och utraderat olika arter från jordens yta, och det lär inte bli annorlunda nu heller. Vad som hotar är internationella krig,  konflikter om mark, vatten och andra resurser –  forskarteamet  visar att områden med extrem värme kan täcka två miljarder människor år 2070. Det är områden där man får svårt att leva, arbeta och försörja sig av rent fysiska orsaker och dessa områden är de mest tätbefolkade i världen. Dessutom kan klimatförändringar kan vara så svåra att de gör det omöjligt för mänskligheten att återhämta sig från någon annan katastrof, såsom kärnvapenkrig.

”Det finns gott om skäl att tro att klimatförändringar kan bli katastrofala, även vid måttliga nivåer av uppvärmning”, säger huvudförfattaren Luke Kemp i ett pressmeddelande.

Nu vill teamet ha ny forskning för att fokusera på vad de kallar klimatkrisens fyra katastrofområden: svält och undernäring, extremt väder, konflikter och vektorburna sjukdomar. 

Låt oss säga såhär: kanske får forskarna lite resurser till sina undersökningar, men de kommer inte att göra beslutsfattarna i världen mera benägna att fatta svåra beslut efter informerat övervägande, som teamet säger sig hoppas.Hoppet vilar nämligen inte hos världens beslutsfattare – det vilar hos dig som lyckas ta dig över tröskeln och tänka på en samhällsförändring där du är med och utformar framtiden.

Miljön är det enskilt viktigaste skälet till att du inte ska kasta bort din röst på partier som sprutar tomma ord före valet. Ta dig själv och din värld på allvar, bli en del av förändringen och stärk SKP med din röst den 11 september.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.