Grekland utvisade rysk medborgare till USA

UTRIKES Förra veckan blev det känt att Grekland gick med på att utvisa den 42-åriga ryska medborgaren Aleksandr Vinnik till USA, där han förväntas dömas till över 50 års fängelse. 

På uppdrag av USA:s regering arresterades den ryska programmeraren den 25 juli 2017 i Grekland, där han var på semester med sin familj. Inför en grekisk domstol anklagades han för att ha skapat en bitcoin-handelsplats som han ska ha använt för att tvätta miljarder dollar. Till slut dömdes Vinnik till fem års fängelse i en isoleringscell.

På rättegången nekade Vinnik till anklagelserna och hävdade att han var oskyldig. Enligt honom var anklagelserna politiskt motiverade och påhittade av den US-amerikanska regeringen.

”Jag ber er inte att frikänna mig bara på tro. Jag ber er att respektera lagen. Om ni tycker att jag är skyldig, ni borde bevisa det.” – sa Vinnik på rättegången.

I protest mot omänskliga omständigheter i isoleringscellen hungerstrejkade dataingenjören i över tre månader. När Vinnik satt i fängelse i Grekland fick han också veta att hans fru avled av cancer, vilket ledde till att deras barn lämnades utan föräldrar.

I januari 2020 kom Ryssland och Frankrike överens om att utvisa Vinnik från grekiskt fängelse till Frankrike och pröva honom inför en fransk domstol. Domstolen i Paris bestämde att Vinnik inte har begått något allvarligt brott utan en förseelse, men insisterade ändå på att den ryska datavetaren skulle avtjäna resten av straffet i Frankrike.

Efter att ha avtjänat hela straffet flög Vinnik tillbaka till Grekland i början av augusti 2022. Där, på flygplatsen i Aten, greps han av den amerikanska säkerhetstjänsten och blev utvisad till USA. Varför USA skulle ha rätten att röva bort utländska medborgare som inte ens har varit på USA:s territorium har inte motiverats.

Aktuella uppgifter visar att Vinnik nu befinner sig i San Francisco, där han hotas med 55 års fängelse. 

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.