Danmarks ungkommunister höll sin andra kongress

PARTIET I somras höll Danmarks Kommunistiska Ungdom (DKU) sin andra kongress. Ungdomsförbundet återuppstod för två år sedan efter en tid av inaktivitet och har sedan dess vuxit. Sveriges ungkommunisterna var inbjudna att delta som gäster och SKU:s förbundsordförande Martin Tairi reste till Köpenhamn och framförde en hälsning. Riktpunkt publicerar hälsningen nedan.

2022 har visat sig vara ett historiskt år. Vi känner fortfarande av effekterna av den pandemi som har orsakat mycket smärta de senaste två åren och som fullständigt har avslöjat borgarklassen och deras företrädare i alla världens parlament för hur många liv de är villiga att offra för att skydda sina vinster. Ett imperialistiskt krig rasar mellan två eländiga kapitalistiska läger och de nationalistiska känslorna växer återigen i Europa.

Den svenska och finska borgarklassen och deras socialdemokratiska representanter i båda parlamenten brydde sig inte ens om att låtsas stå för demokratiska värderingar när de drog in sina länder i den kriminella organisation som kallas Nato utan så lite som en folkomröstning. Istället har man använt skrämselpropagandan om en påstådd nära kommande rysk invasion som en ursäkt för att desperat ansluta sig till den imperialistiska alliansen. Sanningen är att det inte längre är lönsamt för varken de svenska eller finska kapitalisterna att låtsas vara neutrala. Och så ser vi här att en socialdemokrats ord är så bra som deras kapitalistiska mästare tillåter det att vara. Något som varje kommunist har vetat sedan början, men som förhoppningsvis fler och fler människor äntligen börjar inse.

Kamrater, vi kan inte tillåta att detta fortsätter som det har gjort. Klyftan mellan rika och fattiga har aldrig varit större i den här världen. Covid-pandemin har förstört miljontals liv medan kapitalisterna redovisar rekordvinster. Vi ser redan förstörelsen av det återkommande kriget och det existentiella hot som kapitalismen har, och kommer att ha, mot den här planeten och allt som lever på den.

Vi kommunister måste ta varje chans vi får att påpeka att källan till alla dessa krig och kriser har sin grund i kapitalismens motsättningar, och fram till den dag då det kapitalistiska systemet helt och hållet avskaffas kommer krig och kriser alltid att finnas kvar på dagordningen. Det är bara genom socialismen som fred och stabilitet kan garanteras och det är därför vi kämpar.

Kära kamrater i DKU, jag hoppas att gårdagen, idag och morgondagen kommer att bli mycket produktiva dagar för er för att ytterligare konsolidera den korrekta politiska och ideologiska linjen i er organisation. Jag kommer att vara i publiken, lyssna och lära mig med stort intresse och jag hoppas att ni kommer ut ur denna kongress mer stärkta än någonsin.

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.