Nya begränsningar för socialistisk tidning i Turkiet

UTRIKES För tre år sen tog turkiska myndigheter beslut om att begränsa den turkiska tidningen Evrensels rätt att publicera bland annat officiella uttalanden. Nu har man också beslutat att förbjuda tidningen att publicera annonser i ett försök att slå mot tidningens ekonomi.

Den socialistiska tidningen Evrensel har existerat i över 20 år som självständig tidning. Därför har man också hela tiden varit en nagel ögat på den turkiska staten, som nu tagit ett beslut om förbud mot annonser, vilket slår mot tidningens ekonomiska grund.

I Turkiet, precis som i alla länder under imperialismen, går utvecklingen i riktning mot reaktion. I varje land försöker man samla folket kring nationalistiska parollen och idéer, till försvar för den egna nationen i kampen mot konkurrenterna. Ett led i det är också att slå ner mot de ideologiska motståndarna. 

Evrensel har tidigare intervjuat Sveriges Kommunistiska Partis ordförande Andreas Sörensen om Sveriges ansökan till Nato.

Samtidigt som utrymmet för självständiga politiska uttryck blir alltmer begränsat i Turkiet blir också den svenska statens kampanj för medlemskap i Nato mer intensiv. Den lista på turkiska medborgare som Turkiet lämnade över till Sverige håller man på att bocka av – i skrivande stund gör man vad man kan för att utvisa den socialdemokratiska aktivisten Znar Bozkurt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.