Transportarbetare fortsätter strejka i Storbritannien – Liz Truss lovar att undertrycka strejken

UTRIKES Transportstrejken i Storbritannien har varit igång i mer än två månader. Sedan den 21 juni har hundratusentals arbetare på järnvägar, bussar, och tunnelbanor anslutit sig till strejken. Det är den största strejken i den brittiska transportsektorn på mer än 30 år.

I juni varslade ungefär 40 000 anställda inom transportbranschen i Storbritannien om strejk. Orsaken till strejken var den brittiska regeringens beslut att skära ner transportbudgeten med ungefär 4 miljarder brittiska pund, motsvarande 50 miljarder svenska kronor. För att anpassa sig till den nya budgeten bestämde sig transportföretag för att avskeda tusentals arbetare, förlänga arbetsdagen, höja pensionsåldern och frysa lönerna – trots att inflationen i landet idag är högre än den har någonsin varit under de senaste 40 åren.

Under sommaren har strejken lett till att trafiken på järnvägar, bussar och tunnelbanor i stora delar av Storbritannien regelbundet har stannat. Deltagare kräver ett slut på nedskärningar av arbetsplatser samt en lönehöjning som inte är mindre än inflationsnivå, vilken i nuläget ligger runt 10%. Fackföreningarnas ledare lovar att fortsätta strejka ”så länge det behövs” för att nå sina mål.

Den 26 augusti anslöt sig 115 000 arbetare på postföretaget Royal Mail till strejken. Postanställda varslade om strejk när de fick veta att Royal Mails ägare tjänade £758 miljoner – motsvarande 10 miljarder svenska kronor – i vinst under det senaste året. Företaget betalade aktieägare mer än £400 miljoner – motsvarande 5 miljarder kronor – samtidigt som ägarna vägrar att höja arbetarnas lön med mer än 5%.

Medan det blir allt svårare för vanliga arbetare att betala räkningar och försörja sina familjer börjar brittiska politiker ett korståg mot strejker och strejkdeltagare. På sin officiella Twitter-sida skriver statsministerkandidaten Liz Truss om sin avsikt inte bara att trycka ner den nuvarande transportstrejken utan också att göra det betydligt svårare att strejka i framtiden. För att bekämpa ”de militanta fackföreningsmedlemmarna” lovar Truss att införa nya lagar som begränsar strejkrätten i Storbritannien. Enligt den brittiska tidningen Daily Express är det sannolikt att de nya lagarna skulle införas under Truss första månad som statsminister.

”Som statsminister ska jag slå ner på de förödande strejkarna som besvärar de viktiga tjänsterna som hårt arbetande människor förlitar sig på”, – meddelade Truss. Att de hundratusentals transportarbetare som deltar i strejken också är hårt arbetande människor som förtjänar dugliga arbets- och levnadsvillkor, verkar inte oroa statsministerkandidaten.

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.