Vem ska driva vården?

VAL 2022 Även blinda hönor hittar ett korn ibland. KD-ledaren Ebba Busch verkar ha hittat ett, eller i vart fall ett halvt, kanske, för hon tycker att man omedelbart måste satsa på att öppna BB:n som stängts ned och säkra framtiden för hotade kliniker.

Det sa hon i ett tal på Hönö, i skärgårdskommunen Öckerö utanför Göteborg. Och det har hon alldeles rätt i – men läser man närmare handlar det lite glidande bara om ”en del” nedstängda avdelningar, och det ger ju en viss frihet om fru Busch nu skulle sitta i regeringen…

Sen vill KD, liksom Sverigedemokraterna, också avskaffa regionerna och driva sjukvården i statens regi vilket övriga riksdagspartier vänder sig emot. Det skulle bli odemokratiskt menar de.

Staten eller regionerna är nog inte den avgörande frågan för bra vård eller ens demokrati, tänker man spontant. De vinstdrivande vårdföretagen, de privata klinikerna och den otillräckliga finansieringen med växande vårdköer och ont om IVA-platser känns avgjort som viktigare problem. Och så har vi byråkratiseringen och den överarbetade personalen och deras låga löner, som gör att kompetens söker sig bort från vården – medan bemanningsföretagen skär guld med täljkniv på att förmedla osäkra korttidsanställningar.

Sveriges Kommunistiska Parti menar i sitt valmanifest att människors liv och hälsa inte får bli en handelsvara, och arbetar för det system som möjliggör en mänsklig sjukvård. Det är bara socialismen som kan garantera det arbetande folket en bra och värdig vård!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.