Magdalena Andersson avgår

INRIKES – VAL 2022 Statsminister Magdalena Andersson (S) erkänner valförlusten och kommer under morgondagen att begära sitt entledigande hos talmannen. Det säger hon vid en pressträff ikväll.

Det preliminära valresultatet ger M, SD, L och KD 176 mandat, mot S, V, C och MPs 173 mandat. Andersson konstaterar att Ulf Kristerssons regeringsalternativ fått en knapp majoritet.

– I morgon kommer jag därför att begära mitt entledigande som statsminister och ansvaret för den fortsatta processen går över till talmannen och riksdagen, säger Andersson.

Innan en ny regering är klar kommer Andersson att leda en övergångsregering.

– Om det visar sig att Ulf Kristerssons tilltänkta underlag inte håller ihop, ja då står naturligtvis min dörr öppen. Vi Socialdemokrater är redo att samarbeta med alla som vill vara en del av lösningen på de problem som Sverige står inför, sa Andersson under presskonferensen.

Några av de första åtgärder den nya M-ledda regeringen kommer att vidta är att verkställa tidigare beslut om att försämra arbetsrätten och fortsätta Sveriges väg in i NATO. Detta förberedde Magdalena Anderssons regering för. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.