Mussolinis arvtagare? Giorgia Meloni blir Italiens nya statsminister

UTRIKES Nästan precis 100 år efter att Mussolini ledde sin ökända marsch mot Rom valdes den högernationalistiska kandidaten Giorgia Meloni till Italiens nya statsminister den 25 september 2022. Hennes parti, Fratelli d’Italia (Italiens bröder), är ett relativt nytt parti men har sina rötter i Mussolinis fascism.

Italiens bröder grundades 2012 av Meloni och andra partiledare inom den högerextrema rörelsen Alleanza Nazionale (Nationell allians), som i sin tur var efterträdaren och arvtagaren till Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale (Italienska högernationalistiska sociala rörelsen), det nyfascistiska parti som skapades direkt av Mussolinis anhängare efter diktatorns död 1945.

Inte långt alls till Mussolini

Italiens nya statsminister har inte dolt sitt samröre med Mussolini. ”Mussolini var en bra politiker. Allt som han gjorde, gjorde han för Italien. Och det är något som vi inte hittar hos politiker som vi har haft under de senaste 50 åren” – konstaterade Meloni i början av sin politiska karriär.

Sedan dess har Meloni aldrig avsagt sig varken detta uttalande eller sin beundran för Mussolini, även om hon börjat uttrycka sig mer måttfullt om Italiens fascistiska förflutna under den senaste tiden. Senast beskrev hon Mussolini i en intervju som ”en komplicerad historisk figur.”

Andra medlemmar i Fratelli d’Italia har visat sitt stöd för Mussolinis ideologi genom romerska hälsningar, slagord från Mussolinis propaganda, tatueringar av fascistiska symboler och fascistiskt tematiserade middagar. Trots detta förnekar Meloni att hon har för avsikt att införa fascismen i Italien.

Meloni har baserat sin valkampanj på en kamp för ”Gud, fosterland och familj.” Hon har lovat att bekämpa såväl ”HBTQ-propaganda” som ”islamistisk våld.” Dessutom har hon pratat om sin avsikt att begränsa EU:s inflyttande på Italien, helt förbjuda ”ekonomisk migration” och återställa traditionella värderingar i det italienska samhället.

Ekonomiskt har Meloni föresatt sig att ersätta det progressiva skattesystemet med en platt skatt. Medan partiprogrammet sammanfattar punkten som ”Mindre skatt” kommer denna förändring egentligen att reducera skattenivåer huvudsakligen för de rikaste delarna av befolkningen. Därtill lovar Meloni att minska statens ”inkräktande” roll i ekonomin och satsa mer pengar på privatsektorn. Hon har lovat att förbättra väljarnas ekonomiska situation genom skyddsåtgärder, begränsad internationell handel och ökad inhemsk produktion. I verklighet kommer dessa åtgärder inte att hjälpa den italienska arbetarklassen utan endast italienska storkapitalister som kommer att kunna behålla mer kapital i Italien istället för att dela det med internationella konkurrenter.

Valresultatet

I valet i söndags fick partiet Italiens bröder hela 26% av alla röster, jämfört med bara 4% av rösterna som partiet fick fyra år tidigare i parlamentsvalet 2018. Tillsammans med de andra högernationalistiska partierna Lega Nord (Norra förbundet) och Forza Italia (Framåt, Italien) har ”center-höger” koalitionen fått 44,5% av rösterna och därmed majoriteten i det italienska parlamentet. Det ”center-vänster” Demokratiska partiet fick mindre än 20% av rösterna och det populistiska partiet Femstjärnerörelsen fick 15%.

Perry Young

3 tankar på “Mussolinis arvtagare? Giorgia Meloni blir Italiens nya statsminister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.