I Italien demonstrerade antifascister på 100-årsdag av Mussolinis marsch mot Rom

UTRIKES Varje år på årsdagen av Marschen mot Rom demonstrerar ”gamla och nya fascister” i Mussolinis hemstad Predappio i nordöstra Italien för att hedra den tidigare fascistiske diktatorn. Deltagare marscherar i ett tåg till Mussolinis grav, höjer sina händer i en ”romersk salut” och ropar ”Kamrat Mussolini är med oss!”

Det här året har antifascister organiserat sin egen demonstration i syfte att motsätta sig fascisterna. 2022 är ett särskilt år inte bara därför att det har gått jämnt 100 år sedan Mussolinis anhängare marscherade mot Rom 1922, men också därför att det är första gången sedan andra världskriget som ett fascistiskt parti har tagit makt i Italien.

I fredags den 28 oktober samlades flera tusen antifascistiska demonstranter i Predappio. Evenemanget var organiserat av det oppositionella parlamentariska ”Demokratiska partiet” (Partito democratico), såväl som Italiens nationella förening för partisaner (ANPI), flera fackföreningar och andra organisationer. Däremot förvånar det inte att Predappios borgmästare som råkar vara medlem i det nyfascistiska partiet ”Italiens bröder” har vägrat stödja demonstrationen.

Antifascistiska demonstrationer har också organiserats i andra städer i Italien. I Rom, till exempel, manade ”Demokratiska partiets” företrädare invånare att samlas runt minnesmärke för den socialistiska oppositionella politikern Giacomo Matteotti som var mördade av fascisterna i början av Mussolinis styrelse 1924. Andra samlades nära Colosseum med Mussolinis uppochnervända porträtt och bildtexten ”Vi vet hur det avslutades.”

Ledaren för ANPI:s lokala avdelning i Predappio Miro Gori uttryckte oro för den växande fascistiska rörelsen i Italien. Samtidigt konstaterade han att ”det finns politiska organisationer, fackföreningar och andra grupper i det civila samhället som garanterar demokrati.”

Trots Goris självsäkerhet är det tveksam att borgerliga partier kan garanterar demokrati. Partier som Italiens ”Demokratiska parti” representerar inte folkets intressen, utan intresset hos ett fåtal politiska och ekonomiska eliter. Sådana partier stödjer det nuvarande kapitalistiska systemet som förde fascister till makten såväl i 1922 som i 2022. De kan inte vara en effektiv motvikt mot den växande fascistiska rörelsen i Europa. Det är endast kommunistiska partier som förenar arbetarklassen och representerar folkens intressen som kan slutligen besegra fascister.   

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.