Kemiska ämnen bakom ökningen av exempelvis Alzheimers

MILJÖ Neurologiska sjukdomar ökar i snabb takt i dagens samhälle. Allt fler drabbas av exempelvis Parkinsons sjukdom och Alzheimers.

Läkare varnar för att genetik och åldrande inte helt kan förklara att tidigare sällsynta sjukdomar nu ökar kraftigt. Exponeringen för farliga kemikalier i som luftföroreningar och bekämpningsmedel lyfts fram, liksom faran med mikroplaster och evighetskemikalier. Idag är det dessutom snudd på omöjligt att undvika de giftiga kemikalierna i vardagen, främst eftersom det handlar om över 80 000 olika ämnen, bland annat PFAS som nu finns i regnvatten värdlen över.

Givetvis är det också så att människor som lever i större socioekonomisk utsatthet drabbas hårdare, bland annat genom osäkra bostäder och farliga arbetsmiljöer eller förorenande industrianläggningar.

Det finns också neuropsykiatriska diagnoser som kopplats samman med miljögifter. Det handlar bland annat om att en bidragande orsak till att exempelvis ADHD ökar lavinartat kan vara kemikalien bisfenol.

Trots att kunskapen ökar kring farorna som orsakas av farliga kemikalier fortsätter spridningen av dem. FN ska nu inrätta en forskarpanel runt problemet, med samma arbetssätt som klimatpanelen IPCC. Vi lär kunna förvänta oss faktakunskap och varningar baserade på kommitténs arbete – men om man får döma av miljöpanelens historia kommer de olika ländernas åtgärder att låta vänta på sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.