Polska intressen gör sig gällande i västra Ukraina

UTRIKES Uppdelningen av världen mellan de kapitalistiska makterna pågår ständigt. Den är dock inte begränsad till bara de stora spelarna, utan varje kapitalistiskt land försöker kapa åt sig sin del av kakan eftersom varje kapitalistiskt land agerar efter samma principer.

Den österrikiska kommunistiska tidningen Zeitung der Arbeit skriver i en artikel om hur Polen har skaffat sig speciella rättigheter i Ukraina. Enligt tidningen ska nu polska medborgare bland annat kunna sitta i landets regering och de kan fritt köpa ukrainska fabriker och hela ukrainska företag kan helt lagligt bli polsk egendom.

I polska tidningar spekuleras det också i hur Polen intresserar sig för att införliva de västra delarna av Ukraina i det egna landet. Före andra världskriget hörde stora delar av västra Ukraina till Polen och det är dessa man nu ska ha ögonen på. Huruvida det finns en polsk plan för att annektera de västra delarna av Ukraina återstår att se, men episoden visar tydligt hur det kapitalistiska systemet i själva verket fungerar.

I sin kamp om marknader och inflytande kämpar inte bara de stora kapitalistiska spelarna, utan även de små. Alla kämpar utifrån sina egna förutsättningar för att stärka sitt eget kapital på bekostnad av andra länders kapital.

Kapitalismen i sig tvingar varje företag att söka de mest lönsamma investeringarna, oavsett vilken utvecklingsnivå landet och företaget befinner sig på. Därför kommer också förr eller senare varje kapitalistiskt företag och varje kapitalistiskt land att söka sig utomlands och där stöta på motstånd från andra företag och länder som gjort samma sak.

Här finns också grunden för de allt skarpare motsättningarna inom kapitalismen, som även de mindre utvecklade kapitalistiska länderna gör sitt för att skärpa.

Andreas Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.