Nya offer för kriget i Ukraina

UKRAINA-UTRIKES  Nu rapporteras om nya massgravar  som hittats i den ukrainska staden Izium som återerövrats från Ryssland under den senaste ukrainska offensiven. Det rapporteras att över 400 personer, bland dem barn, grävs upp och identifieras. De döda är civila, förutom ett tjugotal soldater. Och precis som reportern på plats säger är det fruktansvärt. Här är de vanliga människor som fick offra livet i kampen mellan imperialistmakterna.

Samtidigt reser EU-kommissionens ordförande van der Leyen till Kiev och lovar mera vapen. EU-länderna ska öka sina vapenleveranser. Och Putin  meddelar att Rysslands planer på ett erövra hela Donbass-området står fast, det får ta den tid det vill. Med andra ord: kriget fortsätter med stort lidande som följd.

I tidningen Syre redovisades inför valet hur de olika riksdagspartierna ställer sig i frågan om vapenexport till Ukraina, och alla, inklusive Vänsterpartiet, är positiva i större eller mindre utsträckning. SD går längst och vill minska biståndet för att leverera mer vapen. Av någon anledning tillfrågades också Feministiskt initiativ, som är den enda rösten mot vapenexport i enkäten och förordar civilt motstånd i Ukraina.

I den här kören är det, vare sig det handlar om fredligt eller militärt mostånd, alldeles tydligt att det finns en ond och en god sida i kriget – och att Sverige givetvis ska stå på den goda NATO-, USA- och EU-sidan. Här står ingen på folkets sida mot det imperialistiska kriget. Och i massgravarna ligger varken van der Leyen, NATO-bossen Jens Stoltenberg eller Putin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.