Indien är numera världens femte största ekonomi

UTRIKES I början av september rapporterade sidan Politsturm om att Indien numera är världens femte största ekonomi efter att landet gick förbi Storbritannien, som befinner sig i elprisernas och inflationens chockvågor.

Det var under det sista kvartalet 2021 som Indien gick om Storbritannien, mätt i US-amerikanska dollar. Sedan dess har det indiska försprånget bara ökat medan den brittiska ekonomin till och med minskat efter att siffrorna justerats för inflationen.

Tappet gentemot Indien är en reflektion på den position som den brittiska bourgeoisien har befunnit sig i sedan årtionden och vilket också ledde till att stora delar av landets borgerlighet krävde ett utträde ur EU. Landet klarade aldrig av konkurrensen med Tyskland inom EU och det verkar som om man har fortsatt svårt att hantera situationen på världsnivå.

Att Indien växer visar också att det kapitalistiska systemet är dynamiskt och förändras. Den forna kolonin är nu större än dess forna kolonialmakt och den kapitalistiska utvecklingen i Indien gör att man kan ta mer och mer plats på världsscenen. I många gamla kolonier är situationen likadan – kapitalismen har slagit rot och den har utvecklats, vilket gjort att världen kännetecknas av många regionala kapitalistiska makter och allianser som kämpar mot varandra.

En tanke på “Indien är numera världens femte största ekonomi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.