Vem som än vinner så förlorar folket

PARTIET Under veckan kommer kommunisternas valresultat att presenteras men man kan ändå se konturerna av det politiska landskap som håller på att växa fram. Därför har Sveriges Kommunistiska Parti publicerat ett uttalande med en första analys av situationen. Riktpunkt publicerar den i sin helhet.

I skrivande stund är det jämnt mellan blocken och våra egna siffror har ännu inte publicerats. Det gör att vi inte kan dra de fulla slutsatserna av valresultatet, dels för vanligt folk i landet och dels för vår egen del.

Lite kan vi dock säga.

Vi har haft en intensiv valrörelse som vi bedrivit på fler ställen än tidigare. Vi har fått ut mer material och våra valsedlar har funnits i fler kommuner än tidigare. Vi hoppas att det också ger resultat.

Om de stora dragen i svensk politik kan vi ändå yttra oss, trots att vi ännu inte har alla siffror och all statistik.

Valets stora vinnare är Sverigedemokraterna, vars frågor i stor utsträckning har fått dominera valrörelsen. Hårdare tag mot brottslighet och allt skarpare migrationslagstiftning kryddat med populistiska paroller om mer pengar i plånboken eller sänkta bränslepriser. Detta har de andra partierna till höger förhållit sig till och deras egna valaffischer kommer därför med samma budskap – Moderaterna ska få ordning på brotten med fler poliser och mer övervakning; Kristdemokraterna säger sig vara redo att bekämpa brotten och gängkriminaliteten, men också att kapa vårdköer man själva byggt upp och bygga fler äldreboenden där man själv redan lagt ned dem.

Den eventuella regering som leds av Ulf Kristersson kommer vara en reaktionär regering. Den kommer öka repressionen och den kommer att ha udden riktad mot landets arbetande befolkning.

På den andra sidan står Socialdemokraterna, som med en marginal ökning fortsätter vara landets största parti. Vid sin sida har de Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Även de har påverkats av Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna skryter öppet om hur de ökar statens repressiva förmåga. Den faktiska politik som de fört den senaste mandatperioden vittnar också om vad som står för dörren.

Nato-medlemskap, inskränkt strejkrätt och en allt sämre anställningstrygghet är några av de saker som den senaste mandatperioden bjöd på. Med hjälp av Vänsterpartiets manövrerande och Centerpartiets påtryckningar lyckades man ro det hela i land och försämringarna för vanliga arbetare är påtagliga. Kommer det bli annorlunda denna gång?

Kapitalet bestämmer politiken

Skillnaderna mellan blocken är minimala och oavsett vem som vinner valet kommer politiken att fortsätta i samma spår. Vårt politiska system bygger knappast på drömmande politiker som förverkligar sina visioner, utan det är ett skal som skyddar kapitalismen. Det är i kapitalets intresse som staten agerar och det är i kapitalets intresse som politikerna agerar – oavsett färg.

Enkelt uttryckt: det är inte arbetarna som tjänat på sämre anställningsförhållanden eller inskränkt strejkrätt och det är inte för arbetarnas skull som Socialdemokraterna åkte till Saudiarabien för att sälja stridsflyg.

Oavsett vilken sida som nu vinner så kommer situationen hårdna för landets arbetande befolkning. Priserna kommer fortsätta stiga, både på mat och på el. Folket går mot en krigsvinter samtidigt som storföretagen får sin el subventionerad. När räntorna stiger drabbar nästa dråpslag de som köpt sin bostad och när inflationen stiger kommer hyrorna följa efter – lika säkra som vi är på det, kan vi vara på att lönerna och bidragen inte följer efter.

Sverige är ingen isolerad ö

Det land vi lever i är inte isolerat från omvärlden. Den utveckling som vi ser i resten av världen påverkar oss här.

Den internationella utvecklingen de senaste åren har gått i en tydlig riktning, vilket kriget i Ukraina är det tydligaste tecknet på: motsättningarna skärps och konflikterna blir skarpare. När alla länders kapital strävar efter mer profit måste de växa men när de växer stöter de oundvikligen på varandra. Utvecklingen ställer högre och högre krav på varje enskilt land och varje enskilt företag att vara mer och mer lönsamt.

I sin strävan efter lönsamhet blir kampen alltmer ursinnig. Dess naturliga och logiska slutpunkt är kriget, då man med våld försöker ta vad man med fredliga medel inte kunde uppnå. Det är vad vi ser i Ukraina, där kapital står mot kapital och folket får plikta med livet.

Utvecklingen i resten av världen bestämmer också utvecklingen i Sverige. Försämrad strejkrätt och angrepp på anställningstryggheten är bara några av de sätt man förbereder sig på; man slår mot motståndarens förmåga att göra motstånd.

Det är svårt att sia, speciellt om framtiden. De allmänna linjerna i den kommande politiken kan vi ändå med tydlighet se.

För det arbetande folket fanns det under gårdagen bara ett enda verkligt val: att stärka kommunisterna.

För det arbetande folket kommer detta val även framöver att vara bestämmande: välj att stärka kommunisterna!

Vi går in i den kommande mandatperioden med en vilja att kämpa och med  övertygelse att socialismen är den enda lösningen på de allt mer akuta problem mänskligheten står inför, både i det lilla och i det stora.

Kom med oss i kampen – organisera dig i Sveriges Kommunistiska Parti!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.