Debatt: Visa solidaritet med det iranska proletariatet!

DEBATT Eiga Fatahi skriver i Riktpunkt om det iranska proletariatets kamp och de behov av solidaritet som finns. De nuvarande protesterna utlöstes av polisens mord på Mahsa Amini.

Masha Amini, en 22 årig kurdisk kvinna, torterades och mördades brutalt av Irans ”moralpolis”. Hennes död är ännu en förlust i det teokratiska kriget som Irans regim för mot såväl kvinnor som etniska minoriteter, arbetarklass och queera personer i Iran. Hennes mord har inte väckt endast sorg hos det iranska folket.

Mahsa Amini och tusentals andra kvinnor som hon, är direkta offer för brott i de rådande islamiska reglernas namn. Denna medeltida och kvinnofientliga praktik ser på intet sätt kvinnan som jämställd. Det har resulterat i tusentals dödsfall, avrättningar med fängslade och torterade kvinnor.

Att protestera i reaktion mot Mahsas död kan bli vändpunkten i kampen mot dessa tragedier. Det är en väckarklocka som påminner oss om de tusentals andra som fallit offer för denna kvinnomördande regering. Och återigen blir det uppenbart att det drabbar hundra, tusentals, tiotusentals oskyldiga kvinnor och flickor.

Mahsa är en tydlig bild och representant för alla dessa offer, för fyrtio år av polisbrutalitet, institutionaliserat kvinnohat. Hennes öde representerar den militariserade ockupationen av det dagliga livet och den så långvariga utarmningen i händerna på bourgeoisien som kulminerat i en ny revolutionär energi. Att protestera mot Mahsas mord är att protestera för alla de andra brott som begåtts av denna blodsugande regim.

Nu har människorna gått ut på gatorna i Irans städer, och de har gett rungande svar till de styrande brottslingarna genom att skandera död åt diktatorn och ta bort sina hijabs.

Massprotesterna har åtföljts av en generalstrejk av Kurdistans folk. Ockupationen av städer och distrikt och den efterföljande förstörelsen av symboler och verktyg för regeringens förtryck är inte bara en protest mot den obligatoriska hijaben. Det är början på en massrörelse för att störta det köns-, etniska och klassförtryck som den teokratiska regimen påtvingat dem. Den här koalitionen emot ett fortsatt statligt våld har kommit att omfatta fackföreningar, universitetsstudenter, fattiga, arbetslösa och marginaliserade gränsstäder. Kraven, budskapen och kampen som leds av kvinnor, arbetare, etniska minoriteter och alla förtryckta grupper kommer att spridas. Endast genom internationell solidaritet kan vi hjälpa det iranska proletariatet i deras kamp för befrielse. Det iranska proletariatet visar att det kapitalistiska förtrycket inte är permanent, oavsett hur repressiv regeringen är. Folk borde aktivt stödja denna generalstrejk i städerna.

Vi kan, och vi måste, avsluta denna cykel av dödande – med enad kraft. Tragedin som är Mahsas död kan, och borde, bli startskottet för ett rikstäckande uppror mot den styrande eliten för att bli av med den islamiska republikens ondska.

Jag vill avsluta med ett citat från Lenin.

Kvinnornas del av den proletära armén är av särskilt stor betydelse. En revolutions framgång är beroende av i vilken utsträckning kvinnor deltar i den.

Eiga Fatahi

3 tankar på “Debatt: Visa solidaritet med det iranska proletariatet!

 1. Under tre veckor har protester och en enorm rörelse fortsatt växa, i ett flertal iranska städer. Mot den kriminella regeringen av den islamiska republiken.

  Rörelsen som startade av det vidriga mordet på Mahsa Jina Amina av polisen, som blev landstäckande och som nu fortsatt växer i styrka.
  Under de tre senaste veckorna har hundratals mördats, tusentals blivit arresterade och brutaliteten fortsätter.

  Så, jag förstår inte vart du vill komma med din kommentar? Att protesten inte har något med kvinnor att göra?

  Mahsa Aminis död är globalt. Hennes namn representerar inte bara frihetskampen för det iranska utan även kvinnors kamp för rättigheter världen över.
  Den här revolutionen fortsätter, och utvecklas. Utan någon nation stigit in. En revolution som kommer att störta det här kriminella styret.

 2. Bra och tack!
  Må dessa protester fortsätta in i Saudiarabien, Qatar med flera teokratier.

  1. Den protesten har inte så mycket med kvinnor att göra, den är en del av USA:s kampanj för att störta regimen och etablera en kriminell regering nära deras intressen. Vakna eller är det så att ni konkurrerar med vänsterpartiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.