EACOP – utsläppsbomb från Östafrika som förvärrar klimatkrisen

KLIMAT En enorm oljeledning i Östafrika  håller på att byggas – den ska transportera olja från Uganda till Tanzania över 1400 km för export vidare. Projektet kallas EACOP och de största investerarna är franska TotalEnergies och kinesiska China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

Det handlar om ofattbart stora mängder: 379 miljoner ton per år, och förbränningen av dessa mängder, med alla transporter över haven, raffinering och slutanvändning ger utsläpp som motsvarar 25 gånger vad Tanzania och Uganda släpper ut idag. Vid planeringen tog projektet dock inte hänsyn till 98,2 % av utsläppen och beaktade bara vad själv byggandet och driften av ledningen skulle orsaka, och kunde därmed presentera en miljömässig glädjekalkyl. Kostnaderna på mellan 3,5 och 5 miljarder US-dollar kunde ha använts bättre menar Richard Heede på Climate Accountability Institute och beskriv EACOP som en ”mellanstor kolbomb”.

 Vem tjänar på kolbomben?

I kampanjen Stop EACOP  menar man att klimatbomben felaktigt har lanserats som ett ekonomiskt lyft för Uganda och Tanzania. Men naturligtvis är det ett ekonomiskt lyft för kapitalismen med en jättelik oljeexport till rika industriländer där produktion och konsumtion måste drivas på i en ständig expansion för profitens skull – ett lyft för bolagen bakom projektet och för kapitalismen i stort i de länder dit oljan expporteras, men också för de afrikanska ländernas borgarklass som tänker håva in en del av exportpengarna och naturligtvis vänder sig emot alla begränsningar. Gärna framställer man det hela också som en sorts kolonial kris, där lagstiftning och politiska beslut är överordnade frågan om profiten.

För natur och människor  i de områden där ledningen dras är det däremot inget lyft. Hela byar flyttas, människor förlorar sina möjligheter att försörja sig på jordbruk när de drivs från sitt land och viktiga vattenresurser hotas av ledningsdragningen. Dessutom drar men ledningen genom naturreservat, något som i sig är störande för den biologiska mångfalden, men som också sänker tröskeln för vidare exploatering av idag skyddade områden. Allt detta förutom att man massivt bidrar till att koka planeten, alltså.

 Gas för Afrika

En tidigare klimatambassadör för FN, Mary Robinson lyfter istället en fråga som oljebolagen inte är intresserade av: borde man inte satsa på att de stora naturgasfyndigheterna i Afrika ska kunna användas av de vanliga människorna i Afrika, en kontinent där energibehoven är enorma om man vill få bukt med fattigdomen, och där idag 900 miljoner människor eldar med biomassa (alltså ved och liknande) eller bränner olja direkt i köksspisen för husbehov, något som skapar stora föroreningar. Gas skulle här vara en stor miljöförbättring, menar hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.