LO presenterar kraven inför nästa avtalsrörelse.

FACKLIGT Vid en presskonferens  i veckan presenterade LO sina ståndpunkter inför den kommande avtalsrörelsen. På presskonferensen var LO:s ordförande Susanna Gideonsson flankerad av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson samt av förbundsordförandena för Sveriges i särklass mest reaktionära och korrumperade förbund: Kommunals ordförande Malin Ragnegård, IF-Metalls ordförande Marie Nilsson och Transports ordförande Tommy Wreeth.

Det mest intressanta kan i sammanhanget vara vilka förbund som inte närvarade. Att de mest reaktionära och korrumperade skulle närvara kan bara anses som självklart. Att Pappers inte var närvarande är intressant då Pappers normalt ingår i den grupp som sätter det s.k. ”Märket”

På pressträffen var LO:s ordförande Susanna Gideonsson mycket noga med att poängtera att några konkreta krav inför avtalsrörelsen ännu inte finns, de kommer att presenteras vid ett senare tillfälle. Dock fann LO det viktigt att i god tid inför den kommande avtalsrörelsen presentera något som kan betecknas som en avsikts förklaring. Bakgrunden till vikten av det angavs som den skenande inflationen och då nämndes speciellt de dramatiskt höjda priserna på drivmedel och elektricitet.

Det stående temat från LO var hela tiden devisen ”Vi tar ansvar”. Man kunde inte nog poängtera att LO på intet sätt skall medverka till en inflationsbrasa och att man därför kommer att agera inför och under avtalsrörelsen på ett mycket ansvarsfullt sätt. Detta klara och entydiga meddelande kan bara tolkas på ett sätt, och det är att LO aldrig kommer att äventyra arbetsköparnas profiter.

Susanna Gideonsson poängterade också, att när nu LO på ett tidigt stadium deklarerat att man tar ansvar så måste även andra ta ansvar. LO kan inte ensamt bära hela ansvaret, det måste delas av andra. Man kan då fråga sig vilka ”de andra” är. Det kan inte tolkas på annat sätt än att det var en direkt uppmaning till TCO och dess medlemsförbund. Bakgrunden är att TCO och dess medlemsförbund under de senaste 8 – 10 åren varit betydligt med framgångsrika i sina löneförhandlingar än LO-förbunden. Detta har medverkat till att deras löner har ökat betydligt mer än LO-förbundens. Detta är ett faktum som LO vid ett flertal tillfällen påtalat och då har man inte menat att LO-lönerna måste höjas, nej man har reagerat precis tvärtom. Man menar att TCO-förbundens löner måste sänkas för att hamna i nivå med LO-förbunden.

Hela pressträffen kan bara förstås på så sätt att LO: s medlemmar i vanlig ordning ska betala den kapitalistiska krisen .

Hur länge LO:s medlemmar kommer att acceptera kryperiets politik är ännu oklar, med helt klart är att en annan väg är möjlig. Det bevisar Fackliga Världsfederationens 110 miljoner medlemmar varje dag.

Lars Lundberg

 

 

 

3 tankar på “LO presenterar kraven inför nästa avtalsrörelse.

  1. LO är facket för och av arbetarna! Kapitalet ska inte styra våra löner! Facket är till för att ta arbetarnas parti.
    Att ni inte skäms, LO, som år efter år går kapitalisterna till mötes? Nej. Nu får det vara nog! Vi kommunister kräver en löneökning i balans med inflationen åtminstone! Om inflationen ligger på 16% så skall lönerna öka för arbetaren med minst 17%

    Vi som jobbar och sliter skall ha betalt för det blod, svett och den tid vi arbetar för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.