Mellan Skylla och Karybdis i Brasilien

KRÖNIKA Skylla var en gigantisk hund med sex huvuden i den antika grekiska mytologin. Skyllas tillhåll var på en av Messinasundets sidor; på den motsatta fanns en gigantisk vattenvirvel vid namn Karybdis som tre gånger om dagen sög upp vattnet och därefter spydde ut det, efter att ha slukat allt som fanns i vattnet. Om någon klarade sig undan Karybdis tog Skylla dem istället.

Argonauterna klarade sig undan Skylla och Karybdis, men inte Odysseus skeppsbesättning. Det var då det.

I Brasilien har folket i flera decennier levt under en vattenvirvel som ibland är socialdemokratisk och ibland nyliberal eller till och med nyfascistisk. I det sista valet, som inte är avgjort än trots alla positiva prognoser för socialdemokraten Lula, sitter folket i en prekär sits.

I ett land med enorma rikedomar, med stora monopol som är aktörer i världens ekonomiska system, med ett politiskt system som mer och mer liknar systemet i USA, uppmanas folket att välja ett av de två stora partierna. Tanken är att de ska välja det mindre onda eller att de ska hämnas på det parti som har åstadkommit störst skada.

Folket kallas att välja mellan Skylla eller Karybdis, och man är rädd och desperat. Man måste välja mellan två olika slags korrumperade populister som representerar olika delar av Brasiliens borgaklass. och vem som än vinner kommer Skylla och Karybdis att fortsätta sin katastrofala verksamhet i landets ekonomi, i folkets levnadsstandard, i miljöförstörelsen som härjar i Amazonas.

Mytologins gudar som skulle kunna rädda dem som de gjorde med Argonauterna och Odysseus, de finns inte längre. Räddningen finns bara hos ett organiserat och klassorienterat folk som kan hjälpa sig självt.

Det som saknas i Brasilien och resten av de kapitalistiska länderna är folkets vilja att bli av med Skylla och Karybdis, dvs. att förkasta de som är skyldiga till fattigdom, korruption, miljöförstörelse och hela kapitalismens herravälde. Det som saknas är folkets vilja att bana sin egen väg mot arbetarmakten.

 

Panos Alepliotis

En tanke på “Mellan Skylla och Karybdis i Brasilien

  1. En seger för Lula skulle ju ta med sig fördelen att öka trycket på USA att lätta på Kubas isolering. Det var ju det som hände under Rosa Vågen, när ett samstämmigt Syd- och Latinamerika förmådde Obama att fila av hörnen på blockaden och upprätta formella relationer.

    Men att rösta för Kuba vore orätt att begära av Brazilianska folket och med tanke på att Agent Orange förmodligen är tillbaka i Vita Huset 2024 så kanske det inte ens fungerar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.