Släckta lyktstolpar för elprofitens skull

INRIKES Diskussionen om elpriserna fortsätter i media, och att Sverige slår exportrekord i el har redan konstaterats. Konsekvenserna för vanliga människor har också diskuterats i Riktpunkt, och nu kommer kommunerna med nya sparförslag. Underligt nog är det samtidigt svårt att få reda på vem som tar hand om det stora kassaklirret, och elbolagen hävdar att de minsann går med nära nog förlust. Finska Hufvudstadsbladet menar i en analys att pengarna går till myndigheten Svenska Kraftnät i första hand, men att andra aktörer också gör rejäla vinster – även om det är ett komplicerat system och svårt att beräkna hur det i slutändan blir. Hur som helst: nånstans tjänar man grova pengar i systemet.

De stora vinsterna till trots går nu svenska kommuner ut med rejäla sparåtgärder till vintern, åtgärder som naturligtvis drabbar invånarna. Det allvarligaste är att dra ned på utomhusbelysning för att spara pengar, som skånska Höganäs som planerar en tredjedel mindre gatubelysning. Mörka lyktstolpar inbjuder till brott som passerar obemärkta och skapar otrygghet – och det handlar inte minst om våldtäktshot. Ska kvinnor och flickor nu sitta inomhus för att säkra elprofiten? Dessutom ökar förstås olycksrisken för funktionshindrade och äldre. Och vi är ju alla förtrogna med en annan kris, som handlar om långa köer i  vården och en hemtjänst som går på knäna.

Jo, visst planeras det också sparåtgärder som är vettiga ur ett miljöperspektiv, som att sänka temperaturen i oanvända lokaler eller installera solceller – men när man begränsar öppettiderna i sim- och sporthallar är det bara dåligt för ungdomen, särskilt i utsatta områden där det behövs positiva aktiviteter. Och vi är ju alla förtrogna med en annan kris som handlar om ett ökande gängvåld och barn som dras in i kriminell verksamhet.

Som  vanligt saknas ett övergripande perspektiv och den ena handen vet inte vad den andra gör. Konsekvens: många av oss kommer att bli ängsligare,  mera stillasittande och inomhuslevande i vinter, allt för att klara kommunernas budgetar och elbolagens vinster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.