Folk ska snåla med el – så att vi kan exportera mer!

KRÖNIKA Panos skriver denna gång om elmarknaden. Man drar igång kampanjer om att vi ska spara på el men samtidigt exporterar Sverige rekordmycket el! Schizofrent – eller marknadslogik?

Vi ska bli elsnåla för att Sverige ska exportera mera el! Två nyheter bredvid varandra: Kampanj ska göra svenskar elsnåla – Rekord i elexport i augusti.

Vi lever i schizofreni! Vi ska snåla för att Sverige ska exportera el!

Vilket Sverige förresten? De som producerar energi, nätägarna? Elleverantörerna? Elhandelsföretagen? Eller Kalle i Funäsdalen?

Så de, den svenska staten, ska lära oss att leva med mindre värme på vintern, duscha färre gånger, tvätta kläder och diska tallrikar mer sällan för att en bunt kapitalister, inkluderat den stora totalkapitalisten som staten är, ska tjäna miljarder på miljarder. De ska tjäna tredubbelt i jämförelse med förra året.

De ska tjäna multum på grund av kriget, på grund av att våra ukrainska och ryska bröder dödar varandra för monopolens vinster.

Det som är förargligt är att de är så stolta och slår sig för bröstet att Sverige har exporterat så bra. Vilken nytta har en arbetare, en student, en pensionär av elmonopolens vinst? Absolut ingen.

Tvärtom drar de ner på våra behov för att vara monopolen till lags. Det är typisk kapitalism skulle nån filosofera. Men det är inte dags för filosofi. Det är dags för verkstad. Kommunisterna har upprepande gånger talat klartext om den kapitalistiska statens roll. ”Den moderna statsmakten är ett utskott som förvaltar hela borgarklassens gemensamma affärer, såsom det uttrycktes i Kommunistiska Manifestet” står det i kommunisternas partiprogram.

Det är upp till alla utsugna grupper och skikt att tillsammans med arbetarklassen resa sig och kräva lösningar för sina dagsbehov. Sådana som går ihop med socialismen som förblir den permanenta lösningen på alla problem som kapitalismen skapar.

Panos Alepliotis

En tanke på “Folk ska snåla med el – så att vi kan exportera mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.