Enorm antiimperialistisk demonstration i Aten 17 november – årsdagen av massakern vid Tekniska högskolan

UTRIKES Tiotusentals människor demonstrerade igår den 17 november i Grekland och hedrade minnet av de atenska studenternas antifascistiska, antiimperialistiska kamp mot militärjuntan. Under tre dagar i november 1973 kunde man höra den provisoriska radiostation som de ockuperande studenterna i kamp mot militärjuntan upprättat på Tekniska Högskolan i Aten: ”Edo Politechnio. Edo Politechnio” – ”Här är Tekniska Högskolan. Här är Tekniska Högskolan, det fria Greklands radiostation”.

Studenterna på Tekniska högskolan i Aten revolterade mot militärjuntan som hade styrt Grekland sedan 1967. De ockuperade skolan, byggde barrikader, satte ihop en radiostation och delade ut flygblad. Kommunisterna deltog i ockupationskommittén och manade arbetarklassen och folket till uppslutning. Studenterna krävde juntans avgång, de krävde ”bröd, frihet, utbildning”. Man krävde också ett fritt Grekland utan USA:s och NATO:s inflytande.Ockupationen skakade militärjuntans regim och visade folkets antifascistiska styrka.

Den USA-stödda juntan ställde pansarvagnar mot studenterna, men också mot de människor som hade samlats till stöd för studenternas kamp. Natten den 17 november 1973 körde pansarvagnarna in på skolans område och öppnade eld mot dem som fanns samlade där, men också mot människor ute på öppen gata i Aten. Militärjuntan dödade minst 24 människor, skadade hundratals, arresterade, torterade, fängslade och skickade tusentals kämpar i exil. Men studenternas revolt resulterade i juntans kollaps och avgång några månader senare.

En politisk demonstration – fortfarande har studenternas krav inte infriats

Varje år sedan dess demonstrerar folket i Grekland till minnet av dessa händelser den 17 november 1973. Det blir alltid en politisk demonstration, inte bara i Aten utan också i 40 andra städer – men i Aten är den förstås störst. Dagen innan anordnar alla skolor i hela Grekland minnesstunder.

Fackföreningar, organisationer, politiska partier och tusentals människor lägger kransar och röda nejlikor vid statyn som finns vid Tekniska Högskolan i Aten under de 3 dagarna som firandet pågår; precis så många dagar som studenternas ockupation varade i november 1973.

Demonstranterna hedrar inte bara motståndet mot juntan, men påminner också om att studenternas krav inte har infriats än. Demonstrationen riktar sig mot USA som stödde militärjuntan och organiserade kuppen 1967 och därför marscherade man mot USA:s ambassad i Aten.

De senaste åren har säkerhetspolisen ofta mobiliserat så kallade ”anarkister” och andra provokatörer för att skapa tumult och kunna kasta kemikalier mot alla demonstranter, och därmed terrorisera människor i en fredlig demonstration. USA har åtskilliga gånger protesterat mot den årliga demonstrationen, men utan resultat.

Huvudparollen i kommunisternas led var ”Tekniska högskolan lever än”, och det säger bäst av allt vilken betydelse ockupationen fortfarande har idag för att mana människor till motstånd och kamp.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.