”Vi ska visa ansvar”, tycker LO-ledningen

KRÖNIKA Vi ska visa ansvar gentemot företagarna, säger LO ledningen. De vill visa samma ansvar som gäller sedan 1938 när de bestämde sig för att bli samarbetspartner med kapitalet och sätta munkavle på arbetarna. Samma ansvar som när de fördömde bl.a.  gruv- och skogsarbetarnas ”vilda” strejk.

Samma ansvar som när de 1999 bestämde sig för att lönerörelsen inte skulle få hindra exportföretagens konkurrenskraft och skaffade det skamliga ”märket”. Samma ansvar som när de var tysta när strejkrätten och anställningstryggheten rubbades.

Vilket ansvar visar de gentemot sina medlemmar och det arbetande folket? När matpriserna har gått upp 20 %, bensinpriset slår rekord på rekord, när elpriset har nått otänkbara höjder – då pratar de om ansvar. Vilket ansvar visar de gentemot arbetarna när inflationen närmar sig 10 %? Kapitalisterna tar tillbaka vår lön och pension och LO-ledningen pratar om att visa ansvar mot dem och inte mot folket.

LO-ledningen tar ansvar för att behålla sina egna positioner och för att vara snälla och förståndiga samarbetspartner och samtalspartner med arbetarnas motståndare.

SEKO Tunnelbanan klubb 111 visar vägen! Klassorienterade fack kräver sina rättigheter. Rättigheter för att täcka medlemmarnas och de arbetande människornas behov. Sådana fack kräver rejäla löneökningar och inte smulor, och manar till demonstration och aktioner. Det är den enda vägen. Att konfrontera kapitalet och att inte ge vika för reformismens hyckleri och tro att ”många bäckar små” kan leda till arbetarnas befrielse från kapitalets diktatur.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.