Gamla naturskogar i Sverige kalhuggs i rasande takt

MILJÖ Forskare vid Lunds universitet har undersökt hur läget är för gamla, naturliga skogar där avverkningen varit sparsam och troligen aldrig betytt kalhyggen – förrän nu. Det är skogar som inte ingår i naturreservat och som har ekonomiska värden. Dessa skogar är redan eller kommer snart att bli föremål för skogsbruk av det brutalare slaget.

Enligt Supermiljöbloggen kunde forskarna kunde visa att 19 procent av all avverkning i Sverige skett i dessa äldre skogar, och med hög avverkningstakt dessutom. En fjärdedel av dessa naturskogar försvann enbart under åren 2003 till 2019.

”Med nuvarande takt på kalhuggningen kommer de sista av dessa oskyddade, gamla naturliga skogar att försvinna i Sverige på 2070-talet”, säger Anders Ahlström, forskare i naturgeografi vid Lunds universitet. Han påpekar också att det pågår mycket kalavverkning av sådan här gammal naturskog i flera andra nordliga länder. Men det saknas officiella kartor och uppgifter, och avverkningen blir inte uppmärksammad.
Forskarna efterlyser snabb dokumentation över dessa nordliga naturskogar och att man ska planera för att rädda dem innan det är för sent. De här skogarna hyser många djur- och växtarter, och är alltså viktiga för den biologiska mångfalden, samtidigt som de är säregna naturmiljöer med ett egenvärde för rekreation och kultur.

Medan träden faller lobbar Sveriges jordbruksminister i EU-parlamentet för att EU inte ska lägga sig i den svenska skogsnäringen . Och EU är naturligtvis ingen garant för andra värden än de rent profitmässiga, sen må man prata aldrig så mycket om en ”grön giv”. Däremot visar situationen tydligt hur regeringen går skogsbrukskapitalets ärenden. Det betyder bland annat också att man låter avverkningen av de gamla skogarna segla under radarn, medan man riktar kritik mot skövlingen av Amazonas. Hur vore det att kratta framför egen dörr?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.