Sverige deltar i lobbygrupp mot EU:s skogsprogram

KLIMAT Kapitalistiska stater ingår i de unioner som mest främjar det egna landets kapitalister, det är en gammal sanning som man hade anledning att betänka när EU och NATO utan undantag backade upp Ukraina för att skydda sin expansion, sina investeringar och sin marknad. Men även på en mycket lägre nivå står sanningen pall. Nu har Sverige, Finland, Slovenien och Österrike nämligen bildat en lobbygrupp i EU-parlamentet som motsätter sig EU:s program för att öka skogarnas kollagring och biologiska mångfald.

I Finland är detta en het fråga, men i Sverige har det inte nått debattsidorna än. Den finske EU-parlamentarikern Ville Niinistö som representerar De Gröna menar att lobbygruppen, som kallar sig ”For Forest”, går den finska skogsindustrins ärenden istället för att värna miljön.  Han är samtidigt väldigt tydlig med att han tycker att EU visst har kompetens att lägga fram program för skogsbruket och att Finland borde rätta sig i ledet.

I Sverige står riksdagens stora partier för uppfattningen att EU inte ska lägga sig i hur skogsbruket hanteras. EU-förslaget om att återställa 30 procent av ”skadad natur” avvisades av samtliga partier utom V, MP och L. Då handlade det om de brutala kalhyggena som skapas av det svenska skogsbruket.

När man nu tittar på hur mycket skog EU-länderna har så hamnar förstås lobbyländerna Finland, Sverige, Slovenien och Österrike i den absoluta toppen. Här finns alltså en ekonomiskt betydande skogsindustri att ta hänsyn till. EUs program går följaktligen emot kapitalintressena här, medan det för andra länder nog kan ha framstått som en trevlig liten munsbit att kasta till miljörörelsen – något som inte spelar nån större roll men som håller miljöaktivisterna glada.

 

En tanke på “Sverige deltar i lobbygrupp mot EU:s skogsprogram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.