SKP:s överklagande av valresultatet avslås

PARTIET Den 27 september överklagade SKP årets valresultat. Denna överklagan har nu avslagits av Valprövningsnämnden med motiveringen att det som SKP anfört inte innebär att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon verkat otillbörligt vid valet.

Det är förstås inte oväntat. Vad avslaget säger är att ”föreskriven ordning”, dvs. de regler som finns, har följts – och dessa regler är, precis som SKP påpekade i överklagandet, utformade av de etablerade partier som utformat regelverket för att gynna de egna resultaten. De rådande lagarna används för att fördela medel till de systembärande partiapparaterna och deras byråkrater; medel som i slutänden är den arbetande befolkningens skattepengar. Med dessa bidrag i miljonklassen är det lätt att driva propaganda, medan oppositionspartier får bekosta valet helt på egen hand. Avslaget säger också att ingen ”verkat otillbörligt” dvs. gjort något för att förvanska valresultatet. Därmed anser Valprövningsnämnden att det inte var en nackdel för SKP att partiet inte fick ställa upp under sitt eget namn, eller att beslutet förhalades av Valmyndigheten så att leveransen av valsedlarna blev försenad, vilket medförde att hela SKP:s valrörelse försenades på ett icke-demokratiskt sätt.

I SKP:s överklagan står det att ”demokratin” är en demokrati för de förmögna, för dem vars intressen redan företräds av systembevarande partier och att valprocessen är en maskerad för att bevara ett i grunden orättfärdigt system.  Valprövningsnämndens beslut att avslå överklagan är ett mycket tydligt bekräftande av partiets analys. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.