Ny lag i Frankrike kan legalisera utvisning av olönsamma migranter

UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron tillkännagav ett nytt lagförslag inom migrationspolitik som kommer att behandlas av det franska parlamentet i januari 2023. Den nya lagen kommer att betydligt förenkla utvisning av migranter som ”byter mot den offentliga ordningen.”

Den franska inrikesministern Gérald Darmanin förklarade att lagförslaget ”innebär ett skoningslös förhållande till kriminella migranter. Alla utlänningar som har begått allvarliga brott kommer att vara deporterade.” Han la till att det nya lagförslaget kommer att bli den ”mest skoningslösa” lagen inom migrationspolitiken i hela den Femte Republikens historia, som påbörjades 1958.

Det är emellertid långt ifrån bara brottslingar som kan vara utsatta för deportering enligt den nya lagen. En annan artikel i lagförslaget föreskriver att den franska regeringen har rätt att efterlysa migranter som sökt asyl men fått ett avslag på asylansökan. Med tanke på att regeringen själv bestämmer vem som får asyl och vem som inte får den, betyder den nya lagen i praktiken att vilken migrant som hest kan bli utvisad från Frankrike.

I offentliga uttalanden har Darmanin delat upp migranter i två kategorier: ”bra” och ”onda” typer. Med hans ord: ”Vi måste vara snälla mot de bra migranterna och onda mot de onda.” Hur avgör Frankrikes polisminister vilka migranter som är bra och vilka dåliga? Han har en enkel formulär: de som kommer till Frankrike ”för att hjälpa oss utveckla vårt land,” det vill säga Frankrikes kapitalistiska ekonomi, räknas som gynnsamma – och därmed bra – migranter.

Macrons nya migrationspolitik har alltså en ekonomisk karaktär. Migranter som kan jobba inom ”efterfrågade” sektorer och som dessutom är villiga att sälja sitt arbete för ovärdigt låga löner får stanna. Å andra sidan kan de som är mindre lönsamma för den franska kapitalismen lätt vara utsatta för deportering. Många misstänker att andra grupper – som till exempel personer med ”misstänksam” etnisk bakgrund eller religion – också kommer att räknas som ogynnsamma migranter.

Det nya lagförslaget avslöjar den franska högerliberala regimens hyckleri. Såväl i Frankrike som i andra europeiska länder pratar liberala politiker om ”mänskliga rättigheter” och medkänsla för migranter som flyr från auktoritära länder. Trots dessa vackra ord om demokrati och frihet förhåller dessa politiker sig till migranter – såsom till sin egen befolkning – endast som föremål för utnyttjande. Det är ingen överraskning, då människan under kapitalismen bara är värdefull i den utsträckning som hen skapar vinst för den härskande borgerliga klassen. Under socialismen är varje människa däremot värdefull i sig och fri att förverkliga sin potential både som individ och som medlem i samhället.

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.