Rapport från det Internationella Världskommunistiska Mötet i Havanna

PARTIET Lördagen 29 oktober avslutades det 22:a Internationella Mötet för Kommunistiska och Arbetarpartier i Kubas huvudstad Havanna. Under lördagen hölls de sista talen och ett slutligt uttalande för mötet och en handlingsplan antogs av de 78 deltagande partierna från 60 länder med sina 142 delegater.

Mötets tema var ”Solidaritet med Kuba och alla de kämpande folken. Enade är vi starkare i den anti-imperialistiska kampen, tillsammans med sociala och folkliga rörelser, mot kapitalismen och dess politik, mot hotet av fascism och krig; i försvar för fred, miljön, arbetares rättigheter, solidaritet och socialism.” Alla deltagande partier höll anföranden och i enighet med temat uttalades gång på gång solidaritet med det kubanska folket och kravet på att den US-amerikanska blockaden måste hävas.

Samma enighet fanns inte i frågan om kriget i Ukraina, då ett flertal partier har ställt sig på det ryska monopolkapitalets sida genom sitt stöd till Rysslands krigsförande. Å andra sidan har 43 partier som ingår i det Internationella Mötet skrivit under ett uttalande som publicerades i mars, och som fördömer kriget i Ukraina och förklarar dess imperialistiska karaktär.

I sitt tal till mötet upprepade SKP:s internationella sekreterare, Karl Gunnarsson, partiets ställningstagande när det gäller kriget i Ukraina, nämligen att det är imperialistiskt till sin karaktär och att det är ett resultat av den ökande imperialistiska konkurrensen, där det ukrainska kapitalet har valt att alliera sig med US-EU-NATO-blocket till nackdel för det ryska monopolkapitalet. Vidare lyfte Karl fram att den svenska NATO-ansökan också är ett resultat av den hårdnande konkurrensen och berättade kort om NATO-motståndet i Sverige.

Talet kommer inom kort att publiceras på svenska här på Riktpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.