Ulf Kristersson accepterar Erdogans krav

INRIKES Efter Erdogans möte med Stoltenberg behövde vi bara vänta en dag innan den lydiga svenska högerregeringen svarar på Turkiets krav: Ulf Kristersson deklarerar att regeringen tar avstånd från den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och deras politiska gren, partiet PYD.

Utrikesminister Tobias Billström tycker kopplingarna mellan dessa organisationer och terroriststämplade PKK är för nära, och att medlemskap i NATO i vilket fall är överordnat relationerna till de kurdiska grupperna.

Då ska man veta att YPG är den organisation som har lett motståndet mot IS i Syrien, och som drevs i armarna på USA och dess stöd i den kampen. Det som YPG står för är inte kommunism eller socialism i den mening vi vanligen lägger in i begreppet. Istället säger man sig vilja bygga ett ”gräsrotsdemokratiskt” samhälle i det område som kallas Rojava.

YPGs ideologi ligger nära vad man brukar beteckna som frihetlig socialism, och har alltså mer anarkistiska förtecken. Kopplingen till PKK består i att denna organisation, inklusive dess fängslade ledare Öcalan, idag inte längre är marxister eller marxist-leninister, utan anhängare av samma typ av frihetlig socialism, påverkade av eko-anarkisten Murray Bookchin och att en del anhängare till den i Turkiet bannlysta organisationen ska ha emigrerat till Rojava.

Naturligtvis skiljer Erdogan inte på olika sorters revolutionärer eller graderar deras farlighetsgrad för den turkiska kapitalismen – att han kallar YPG och PKK för terrorister är inte särskilt konstigt. 

USA och EU terroriststämplar inte YPG och PYD

Men YPG ses faktiskt inte heller som terrorister av USA (eller EU) i dagsläget, även om det stora stödet som YPG fick under kampen mot IS inte längre föreligger. Istället spekulerar Washington Institute for Near East Policy  över om Turkiets attityd mot Sveriges och Finlands NATO-medlemskap kan bottna i landets svalare relationer med USA, och så sent som i somras trodde man absolut inte att Sverige skulle ställa upp på Turkiets krav.

Men Sveriges ultrahögerregering har alltså inga betänkligheter med att lägga sig på den fascistiska sidan till höger om USAs och EUs politik och hörsamma Erdogans krav. För kurdiska flyktingar i Sverige betyder detta en konkret risk för utvisning, och en stor osäkerhet i livet trots att man redan givits asyl. Skam över den opportunistiska regeringen som sätter NATOs krig och förödelse före medmänsklighet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.