Täta band mellan politikerna och friskolekoncernerna

INRIKES Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden har i en granskning visat de täta band som existerar mellan politiker och de vinstdrivande skolorna. Alltifrån ministrar och riksdagsledamöter till landshövdingar och kommunpolitiker har funnit sig tillrätta i friskolorna.

Den nytillträdda skolministern Lotta Edholm från Liberalerna fick bara en kort tid på sin position innan frågorna började komma om hennes aktieinnehav i friskolekoncernen Tellusgruppen, som ägs av den tidigare folkpartistiska politikern Bijan Fahimi. Frågorna kretsade kring hennes aktieinnehav och hennes position som styrelseledamot i koncernen.

Hon är dock långt ifrån ensam om sina kopplingar.

Starka kopplingar med Moderaterna och Liberalerna

De som är mest intresserade av friskolorna verkar vara borgerliga politiker, i alla fall om man ska tro Skolvärldens granskning. Av 44 granskade uppdragshavare inom friskolorna kom elva från politiska karriärer hos Moderaterna och tio från Liberalerna. Övriga borgerliga partier kunde räkna bara räkna med fyra. Kanske är det inte så konstigt att Liberalerna profilerar sig som ett skolparti när de kan profitera så mycket på skolan?

På den andra sidan av den kapitalistiska politiken finns sex socialdemokrater och tre miljöpartister med tunga namn som Stefan Stern och Mikaela Valtersson. Den senare har varit riksdagsledamot för Miljöpartiet och även ordförande för Friskolornas Riksförbund under en period. Hon sitter också i den så kallade Valfrihetskommissionen, som har det diffusa syftet att ”stärka valfriheten”. Vems valfrihet det gäller kan nog de flesta räkna ut. I denna kommission samarbetar hon med toppmoderaten Gunnar Hökmark och socialdemokraten Stefan Stern. När det kommer till profiten… förlåt, valfriheten… är de politiska skillnaderna enkla att överbrygga.

Sämre skolor – högre profit

Skolvärldens granskning radar också upp en rad skillnader mellan de kommunala skolorna och de privata. I de kommunala skolorna är lärartätheten högre och andelen lärare med behörighet åtta procent högre. Det finns också nästa dubbelt så många elever per studie- och yrkesvägledare i privata skolor som i kommunala. Vad betalar detta? Ingenting annat än en årlig profit på tiotals miljarder kronor som går rakt ner i fickorna på kapitalet.

Därmed inte sagt att de kommunala skolorna är bra, men syftet med de privata skolorna är alldeles uppenbart. Det är företag som fungerar som just företag. Det betyder att de minimerar kostnaderna och maximerar profiten. I skolans värld betyder det att varje krona som går till profit är en krona som inte går till undervisning. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.