Polen kräver att migranter fördömer ukrainska fascister för att kunna stanna i landet

UTRIKES Den polska sejmen har föreslagit en ny lag som kräver att ukrainska migranter tar avstånd från den fascistiska Ukrainska upprorsarmén (UPA) och Organisationen för ukrainska nationalister (OUN) som samarbetade med Hitler under andra världskriget. Enligt den nya lagen måste ukrainare i Polen erkänna brotten som UPA och OUN begick mot polacker på 1940-talet samt fördöma dessa organisationers terroristiska verksamhet i Polen.

”Ukrainas politik i förhållande till historiska händelser är nu som tidigare grundad på ett förhärligande av figurer som OUN:s ledare Stepan Bandera och UPA:s befälhavare Roman Sjuchevitj. Det betraktar vi som ett öppet uttryck för antipolska strömningar,” står det i lagförslaget från partiet ”Polska kronans konfederation.”

Polska kongressledamöter reagerade på Ukrainas nuvarande regerings försök att radera ukrainska fascisters brott från historien. I synnerhet handlar det om UPA-OUN:s delaktighet i folkmordet mot judar och polacker i den nazistiskt ockuperade delen av Polen under andra världskriget. Enligt historiska uppgifter var dessa organisationer ansvariga för flera hundratusentals civila dödsfall i Polen under den angivna perioden.

I det mest ökända fallet mördade ukrainska fascister runt 60 000 polacker i området Volynien 1943. Från och med 1944 ingick Banderas fraktion av OUN i ett mer direkt samarbete med Hitlers underrättelsetjänst– enligt olika nazistiska officerare fick Bandera uppdraget att leda sabotagearbete mot den Röda armén bakom fronten i Ukraina i samarbete med avdelningen Abwehrgruppe 202.

Trots obestridliga bevis på de ukrainska nationalisternas oförsvarliga brott i Polen under andra världskriget har Zelenskijs regering inte fördömt UPA-OUN:s delaktighet, utan gjort deras ledare till nationella hjältar. Stepan Bandera blev officiellt ”Ukrainas hjälte” 2010, medan Roman Sjuchevitj fick titeln 2011. Dessutom har den nuvarande ukrainska regeringen under de senaste åren byggt statyer, öppnat museer, döpt om gator och organiserat demonstrationer till deras ära.

Den polska regeringen har alltså rätt att kritisera förhärligandet av fascister i Ukraina och vidta åtgärder för att informera sina medborgare om brott som ukrainska nationalister begick i Polen. Samtidigt visar det sig att den polska regeringen inte har samma beredskap att kritisera sina egna nationalister. Polska kronans konfederation – partiet som föreslog den omtalande lagen – är till exempel ett högerextremt monarkistiskt parti. Helt nyligen, på Polens självständighetsdag den 9:e november 2022, ropade demonstranter från detta och andra partier nationalistiska och främlingsfientliga slagord och enligt vissa uppgifter använde de även nazistiska symboler. Även om sådana tendenser är mindre utbredda i Polen är i Ukraina, så verkar Polen inte hellre vara fritt från fascistiskt inflyttande. 

Perry Young

En tanke på “Polen kräver att migranter fördömer ukrainska fascister för att kunna stanna i landet

  1. Jag förstår att det som nu pågår ute i Europa tar upp folks tankar men hur drabbar det arbetare här? Jag vill se en analys utifrån arbetarperspektivet i Sverige 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.