Fascistisk regering till makten i Israel

UTRIKES Igår svors den nya regeringen in i Israel  – en extrem högerregering ledd av Benjamin Netanyahu. Högerpolitikern har nu återkommit till makten genom att alliera sig med ultranationalister och ultraortodoxa, anti-arabiska krafter.

Han står anklagad för korruption och har vunnit valet under pågående utredning, men hans valallians har som en av sina programpunkter rättsliga reformer som skulle göra det möjligt för parlamentet att med enkel majoritet ändra på utslag i högsta domstolen. I media kan man läsa om oro och protester från israeliska liberaler och socialdemokrater och från den palestinska Fatah-administrationen.

Det är talande att ministern för nationell säkerhet blir ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, som leder partiet Otzma Yehudit (Judisk makt). Tidigare var han medlem i det förbjudna partiet Meir Kahane, vilket anses som en terrororganisation av både USA och EU.

Den nya regeringen vill införliva hela Västbanken med Israel och har gjort Bezalel Smotrich från partiet Religiös sionism till både finansminister och den som kontrollerar ockupationen av Västbanken. Han förespråkar dessutom utvisning av ”illojala araber” och att israeliska soldater ska få skjuta palestinier som kastar sten. 

Det israeliska kommunistpartiet Maki, som ingår i en allians av flera vänsterpartiet med 5 platser i parlamentet, instämmer i protesterna och karakteriseringen av den nya regeringen som fascistisk, men någon djupare analys står än så länge inte att finna. Partiet har tagit ställning för en tvåstatslösning i Palestina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.