Kina satsar på personövervakning

UTRIKES Efter den senaste tidens protester har den kinesiska tillverkaren Hikvision vidareutvecklat verktyg som ska hjälpa polisens repressiva arbete, rapporterar The Guardian.

Hikvision-plattformen kan ställas in för att larma vid folksamlingar, demonstrationer, störning av ordningen och när det finns risk att krav ställs på myndigheterna. Det finns alarm för allt upptänkligt – ”eldsvåda” låter naturligtvis mer legitimt än ett alarm för ”religion”.

Hikvision ger också möjlighet att upprätta en personlig databas, där människors egenskaper som etnicitet, utseende, ålder och mycket annat kan läggas in. Företaget kontrakterades tidigare för övervakning av den uiguriska minoriteten, där man bland annat scannade av de personer som besökte hela 967 olika moskéer i minoritetsområdet, samt övervakade aktiviteten där.

Det som satte fokus på Hikvision i samband med de senaste protesterna mot bland annat Kinas noll-strategi mot Covid, är att människor som deltog efteråt kontaktades av polisen trots att regeringen lättade på restriktionerna. De förhördes mycket specifikt om sina aktiviteter och det är tydligt att myndigheterna hade samlat in mängder av personuppgifter av olika slag.

Hikvision-teknik kan naturligtvis köpas världen över, och ställas in precis som användaren önskar, oaktat att man från sin webbsida tagit bort texter som stör den västliga kapitalismens förmenta månande om demokratiska fri- och rättigheter, såsom det oavnnämnda religionsalarmet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.